Την επανέναρξη κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Το χρονικό με το αλαλούμ για τη χρήση της

Μετά την αμφισβήτηση έρευνας που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό The Lancet και την αποκάλυψη του Guardian (που αναφέρει ότι μια αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής παρέσυρε κράτη και ΠΟΥ σε λάθη για την πανδημία) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρά εκ νέου σε κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού.

Η επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ εννέα ημέρες μετά την αναστολή τους, σε συνέχεια της σχετικής μελέτης από το The Lancet.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Tην ίδια ώρα, τα φώτα πέφτουν πάνω στη δράση της Surgisphere, της μικρής αμερικανικής εταιρείας, που δίνοντας στοιχεία σε ερευνητές, οδήγησε σε αλλαγή της πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο από τον ΠOY όσο και απ’ο τα κράτη, όπως αναφέρει αναλυτικά ο Guardian σε δημοσίευμά του.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η εταιρεία παρείχε στους ερευνητές στοιχεία που έδειξαν ως επικίνδυνη τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μεθοδολογία των ερευνητών αλλά και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων προκάλεσε από την αρχή ενστάσεις. Μάλιστα σήμερα το Lancet τήρησε αποστάσεις από την έρευνα που δημοσίευσε, προκαλώντας ερώτηση για την εγκυρότητα των μελετών που φιλοξενούν τα πιο σημαντικά ιατρικά περιοδικά.

Πίσω από τα στοιχεία βρίσκεται η Surgisphere με έδρα τις ΗΠΑ. Εντύπωση προκαλούν οι υπάλληλοί της. Σε αυτούς φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο που παράγει περιεχόμενο μόνο για ενήλικες. Η εταιρεία παρείχε στοιχεία σε πολλές μελέτες πάνω στην Covid-19. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εξηγήσει με επάρκεια τα δεδομένα ή τη μεθοδολογία της.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως. Μάλιστα σε δεδομένα της εταιρείας φαίνεται ότι έχουν στηριχθεί έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε δύο από τα πιο κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το Lancet και το New England Journal of Metedine. Οι σχετικές μελέτες μάλιστα φέρουν και την συνυπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Sapan Desai.

Οι συγκεκριμένες μελέτες προκάλεσαν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο για την διακοπή των κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης.

Ωστόσο σήμερα το Lancet εξέδωσε επισήμανση για «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη, ενώ παρόμοια αναγγελία έγινε και από το «New England Journal of Medicine». Συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere θα κάνουν έλεγχο για την προέλευση και την εγκυρότητα των δεδομένων της εταιρείας, λόγω «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.

Πάντως, μια αναζήτηση του διαθέσιμου υλικού δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην Surgisphere έχουν μικρό ή ανύπαρκτο υπόβαθρο τόσο στη συλλογή δεδομένων όσο και επιστημονική κατάρτιση. Ένας εργαζόμενος που φέρεται ως επιστημονικός συντάκτης φαίνεται ότι είναι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Μία άλλη εργαζόμενοι που φέρεται ως στέλεχος μάρκετινγκ είναι μοντέλο για ενηλίκους και διοργανώτρια εκδηλώσεων.