Tίτλους τέλους έβαλε ο Τραμπ στις σχέσεις ΗΠΑ και ΠΟΥ - Επέρριψε ευθύνες στην Κίνα

Τίτλοι τέλους πέφτουν στη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τον τερματισμό τους μέσω δηλώσεων που έκανε στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου (τον οποίο επιλέγει για βαρυσημαντες δηλώσεις, όπως η ανακοίνωση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων).

Όπως δήλωσε, η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

«Έχουμε αναφέρει λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει (ο Οργανισμός) και συνεργαστήκαμε απευθείας μαζί τους, αλλά αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις ζητούμενες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα τερματίσουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα ανακατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια σε άλλες επείγουσες παγκόσμιες ανάγκες δημόσιας υγείας που αξίζουν», είπε ο Τραμπ, ανακοινώνοντας τον τερματισμό των σχέσεων των ΗΠΑ-ΠΟΥ, στρέφοντας ευθύς αμέσως τα βέλη του στην Κίνα.

“Ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις από την Κίνα σχετικά με τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια. Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά το ότι πληρώνει στον Οργανισμό ένα κλάσμα από ότι οι ΗΠΑ”, ανέφερε ειδικότερα.

Ο Ντόναλτ Τραμπ ανέστειλε τη συμβολή των ΗΠΑ στον ΠΟΥ στις 14 Απριλίου, κατηγορώντας τον διεθνή οργανισμό ότι προάγει την «παραπληροφόρηση» της Κίνας όσον αφορά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊου και σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει μια αξιολόγηση του ΠΟΥ.

Από τη μεριά τους, αξιωματούχοι του ΠΟΥ απέρριψαν τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, ενώ η Κίνα υποστήριξε πως ήταν διαφανής και ανοιχτή.

Σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας προ ημερών, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), είχε εκφράσει την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Καρίσα Ετιέν είχε αναφερθεί τότε στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός, σημειώνοντας πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.