Οι ψίθυροι για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησαν από τις 15 Απριλίου,  όταν απουσίασε από την μεγάλη γιορτή της Βορείου Κορέας κατά την οποία τιμάται η ημέρα γέννησης του παππού του.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το CNN ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ δίνει μάχη για την ζωή του μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, πως οι ανησυχίες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αξιόπιστες, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η  σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Daily NK αναφέρει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς στις 12 Απριλίου.

Ο Κιμ υποβλήθηκε στην εγχείρηση αυτή λόγω του «υπερβολικού καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της υπερβολικής εργασίας» σύμφωνα με τον ιστότοπο και τώρα λαμβάνει θεραπεία μετά την επέμβαση σε μια βίλα στην κομητεία Χουανγκσάν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε τελευταία φορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας στις 11 Απριλίου. Στις 15 Απριλίου – η σημαντικότερη ημέρα της Βόρειας Κορέας – είναι η επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, γιορτάστηκε φέτος χωρίς καμία αναφορά στις κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Υπήρξαν πολλές πρόσφατες φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν. Εάν ο Κιμ νοσηλευτεί, θα εξηγούσε γιατί δεν ήταν παρών στις σημαντικές γιορτές της 15ης Απριλίου» δήλωσε ο Μπρους Κλίνγκερ, ανώτερος ερευνητής και συνεργάτης του Heritage Foundation και πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA για την Βόρεια Κορέα. «Όμως με τα χρόνια, υπήρξαν πολλές ψεύτικες φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν ή τον πατέρα του. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».