«Ο κορωνοϊός κρύβει τον κίνδυνο της δημοκρατικής εκτροπής» - Αμερικανός συγγραφέας και επιδημιολόγος προειδοποιεί

«Όλες οι δημοκρατικές χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης και αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο. Η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για όσους επιθυμούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική λειτουργία. Και αυτό που με ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή η διαδικασία σε κάτι που να μοιάζει με τον φασισμό, όπου τον έλεγχο έχουν οι κυβερνήσεις μαζί με τις επιχειρήσεις, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στην πανδημία»..

Γα τον κίνδυνο δημοκρατικής εκτροπής που κρύβεται στο μέλλον της κοινωνικής συνύπαρξης με τον κορονοϊό μίλησε στο ethnos.gr ο Αμερικανός επιδημιολόγος αλλά και συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Τζον Στιούαρτ Μαρ.

Ο Δρ. Μαρ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προσπάθειες δημοκρατικής εκτροπής σε αυτές τις νέες πολιτικές συνθήκες, ενώ αποκαλύπτει πώς «αφοπλίστηκε» το φημισμένο CDC των ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και απουσίασε με εκκωφαντικό τρόπο από την παγκόσμια μάχη με τον νέο κορονοϊό.

Ο αφοπλισμός του CDC

Όπως αποκαλύπτει ο επιδημιολόγος, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πιάστηκαν απροετοίμαστες απέναντι στην πανδημία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αφοπλισμό του CDC. «Έχω λάβει emails από συναδέλφους μου που είναι ή ήταν σύμβουλοι του Donald Trump, ειδικοί στον έλεγχο των επιδημιών. Αυτοί λοιπόν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χαμήλωσαν τη φύλαξη τους και πιάστηκαν ανέτοιμες απέναντι σε αυτή την πανδημία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα αποτέλεσε σημείο αναφοράς τις προηγούμενες δεκαετίες, το ‘50, το ‘60 για επιδημίες σε Εθνικό ή και διεθνές επίπεδο επίπεδο. Συνάδελφός μου, λοιπόν, μου ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση την τελευταία δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του CDC να αντιδράσει έγκαιρα και κατάλληλα σε αυτήν την επιθυμία».

 Ο Δρ. Μαρ αναφέρεται και στο ντιμπέιτ της μάσκας για το οποίο αναφέρει: «Νομίζω ότι η χρήση της μάσκας ενδείκνυται για αυτούς που έχουν τη μόλυνση ή αυτούς που μπορεί να την έχουν και ενδεχομένως να τη μεταδώσουν στις επαφές τους. Σε μέλη της οικογένειάς τους, συνεργάτες κτλ. Οι μάσκες δεν είναι 100% αποτελεσματικές αλλά μειώνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης ειδικά εάν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν την ασθένεια».

Απρόβλεπτο μέλλον

Επανερχόμενος στους κινδύνους που κρύβει η πανδημία για τις ελευθερίες και την Δημοκρατία, λέει:

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων επιστημονικής φαντασίας όπου παρουσιάζουν το πώς μία μεγάλη πανδημία θέτει σε κίνδυνο δημοκρατικά καθεστώτα, όπως οι ΗΠΑ. Ένα βιβλίο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το «The Shapes of Things to Come» του H. G. Wells, το οποίο γράφτηκε το 1933. Σε αυτό μία μεγάλη επιδημία προκαλεί αποσταθεροποίηση σε πολλές χώρες του κόσμου και οδηγεί στην απρόσμενη ανάδειξη πολλών δικτατόρων και στον φασισμό. Ακολουθούν πολλές ανεξήγητες δράσεις όπως η καταστροφή της καθολικής εκκλησίας, η καταστροφή των θρησκειών. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν από 100 χρόνια και πολλές από τις υποθέσεις που περιέχει αποδείχτηκαν λανθασμένες. Νομίζω, όμως, ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα μέλλον όπου τα πράγματα που έρχονται είναι απρόβλεπτα».

«Με ανησυχούν οι παράφρονες»

Ο Δρ. Μαρ αναφέρεται και στην απειλή της βιολογικής τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι παράφρονες και όχι τόσο οι τρομοκράτες. Ακόμα και εδώ στις ΗΠΑ άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ιό ως όπλο ενάντια σε εκείνους με τους οποίους είναι σε αντιπαράθεση. Αυτοί είναι συνήθως φανατικοί ακροδεξιοί. Ο εν λόγω κίνδυνος είναι  υπαρκτός όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλές χώρες του κόσμου, η χρήση δηλαδή του κορονοϊού ως βιολογικό όπλο, ιδιαίτερα για ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τις κυβερνήσεις ή την Ιστορία σε χώρες όπου δεν θα ήταν εφικτό υπό κανονικές συνθήκες».