ΗΠΑ: 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στην ανεργία μέσα σε 4 εβδομάδες

Την εβδομάδα της 11ης Απριλίου, σύμφωνα με την Le Monde, 5,245 εκατομμύρια άνθρωποι γράφτηκαν στην ανεργία στις ΗΠΑ. Μέσα σε 4 εβδομάδες, 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους σε μια χώρα όπου ο ενεργός πληθυσμός είναι 165 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας δεν είναι γνωστό, αλλά πρέπει να έχει αυξηθεί από το 3,5% προ κρίσης, στο 17% μετά την κρίση του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ προβλέπει για το 2020 μια ύφεση της τάξης του 5,9% (μικρότερη από της ευρωζώνης που προβλέπεται στο 7,5%), η οποία θα μειωθεί στο 4,7% το 2021.

Η αμερικανική οικονομία καταρρέει με θόρυβο.

Τα εργοστάσια έκλεισαν οι αλυσίδες παραγωγής διέκοψαν, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1946, της τάξης του 5,4%. Από πλευράς κατανάλωσης η κατάσταση είναι χειρότερη από το αναμενόμενο, με πτώση των πωλήσεων 8,7%. Ποτέ δεν είχε συμβεί αυτό από το 1990.

Τα επιδόματα

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιδοτήσει της αιφνίδια κρίση. 12 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρώθηκαν από το ταμείο ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Οσοι έχασαν τη δουλειά τους δικαιούνται μια ομοσπονδιακή βοήθεια της τάξης των 600 δολαρίων μάξιμουμ (550 ευρώ) κάθε εβδομάδα επί εννέα μήνες. Αυτό το ποσό προστίθεται στα επιδόματα που δίνουν οι πολιτείες, δηλαδή άλλα 500 δολάρια.

Τα 150 εκατομμύρια των Αμερικανών που κερδίζουν λιγότερα από 75 000 δολάρια το χρόνο, άρχισαν να λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό μια βοήθεια 1.200 δολαρίων, συν μια βοήθεια 500 δολαρίων για κάθε παιδί. Η διαδικασία πληρωμής καθυστέρησε μερικές ημέρες γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να γράφεται το όνομά του σε κάθε επιταγή.

Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ θέλει να ανοίξει την αμερικανική οικονομία το γρηγορότερο δυνατό, φοβούμενος ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ύφεση και ανεργία. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι πρέπει να προηγηθούν μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ειδικά για τους εργαζόμενους.

Τελικά ο Τραμπ αποφάσισε μια σταδιακή άρση των περιορισμών της οικονομίας. Αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά και κυρίως, εναπόκειται στους κυβερνήτες των πολιτειών να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνει σε περιορισμό ως τις 15 Μαίου, τουλάχιστον.

Προτεινόμενα για εσάς