Μεσαίωνας πανδημίας στην Ισπανία: Νεκροί ηλικιωμένοι σε γηροκομεία - Παγοδρόμιο-νεκροτομείο για τις σορούς

Το φράγμα των 2.000 νεκρών ξεπέρασε σήμερα Δευτέρα, η Ισπανία, με 462 θανάτους και 4.517 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, φτάνοντας πια τα 33.089 κρούσματα.

Η φρίκη της πανδημίας ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές και μοιάζει να εκσφενδονίζει την χώρα πίσω στον Μεσαίωνα. Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, που είχαν προσβληθεί από τον ιό και αφέθηκαν να πεθάνουν εγκαταλελειμένοι. Πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους, μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού και εγκαταλείφθηκαν χωρίς καμία μέριμνα και φροντίδα.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο στρατός έχει πλέον αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους οίκους ευγηρίας, μετά τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε διάφορα γηροκομεία, κυρίως στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη-Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία.

«Ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων, είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους μερικές φορές», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, προειδοποιώντας ότι «θα είμαστε αδιάλλακτοι και άτεγκτοι όσον αφορά τη μεταχείριση που έχουν οι γέροντες σε αυτές τις κατοικίες».

 Δείτε το Video:

«Θα είμαστε αδιάλλακτοι και άτεγκτοι όσον αφορά τη μεταχείριση που έχουν οι γέροντες σε αυτές τις κατοικίες», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Μετατρέπουν παγοδρόμιο σε νεκροτομείο

Την ίδια ώρα, παγοδρόμιο στη Μαδρίτη μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο για τα θύματα του κορωνοϊού, καθώς το δημοτικό γραφείο τελετών ανακοίνωσε, ότι από αύριο θα σταματήσει να περισυλλέγει τις σορούς των θυμάτων εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.

Το κέντρο Palacio de Hielo, που διαθέτει παγοδρόμιο έκτασης 1.800 τ.μ, προσφέρθηκε να μετατρέψει τον χώρο του παγοδρομίου σε νεκροτομείο, ενώ τη νέα χρήση του χώρου θα συντονίσουν η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης και μονάδες του στρατού.

Το παγοδρόμιο βρίσκεται κοντά στο συνεδριακό κέντρο IFEMA, όπου έχουν εγκατασταθεί ήδη κρεβάτια για την φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό. Η Μαδρίτη θα μπορούσε να παράσχει φροντίδες σε 1.300 ασθενείς στο IFEMA αυτήν την εβδομάδα και 126 άνθρωποι έχουν ήδη εισαχθεί, σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς