Καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι νέοι δεν μπορούν να νοσήσουν σοβαρά

Οσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός στον κόσμο, οι υπηρεσίες Υγείας καταγράφουν όλο και περισσότερα κρούσματα σε νέους, που ασθενούν σοβαρά. Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς από τον κορονοϊό 20 έως 44 ετών χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως τονίζεται τώρα, σε μια δραματική έκκληση προς τους νέους να ακολουθούν τις γενικές απαγορεύσεις.

Μέχρι τώρα, από την εμπειρία της Κίνας -από την οποία, ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί- υπήρχε η αίσθηση διεθνώς ότι τα παιδιά είναι προφυλαγμένα γιατί ασθενούν δύσκολα και πολύ ελαφριά. Επίσης, οι νέοι στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών δεν κινδυνεύουν, καθώς εκείνοι που είναι περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, νέες διαπιστώσεις Αμερικανών ερευνητών των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ τονίζει ότι ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών παρουσιάζει πολύ σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται νοσηλεία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νέοι θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα απομόνωσης για να μην ασθενήσουν και διασπείρουν τον ιό.

«Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από τη νόσο στην Κίνα, την Ιταλία και αλλού», δήλωσε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Οπωσδήποτε, είναι μικρό το ποσοστό των 20χρονων που χρειάσθηκαν μακρά νοσηλεία, ωστόσο ακόμη και το 2,5% των ασθενών στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων έως 19 ετών δεν είναι αμελητέο. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών.