Βρετανία: Επιστήμονες αδειάζουν την κυνικό σχέδιο «ανοσία της αγέλης» - Υποχωρεί ο Μπόρις Τζόνσον

Τι θα συνέβαινε αν ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε στη στρατηγική  της «ανοσίας της αγέλης»; Η Βρετανία θα μετρούσε χιλιάδες νεκρούς, ακόμη και 250.000, σύμφωνα με έκθεση της επιστημονικής ομάδας του Imperial College.

Η ιδέα είναι να κολλήσουν όσα περισσότερα άτομα χαμηλού κινδύνου γίνεται και έχοντας πια ανοσία να μειωθεί η μετάδοση σε άτομα υψηλού κινδύνου. Να μολυνθούν κυρίως παιδιά και υγιείς άνθρωποι και τα δικά τους αντισώματα να αποτελέσουν προϊόντος του χρόνου ασπίδα προστασίας για τους ευπαθείς. Η άνω των 70 είναι ως επί το πλείστον συνταξιούχοι, παραγωγικά μη ενεργοί και ο εγκλεισμός τους στο σπίτι  δεν θα διαταράξει την παραγωγική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία ήταν η μοναδική χώρα της οποίας η πολιτική ηγεσία ακολουθούσε μία άκρως παθητική στρατηγική απέναντι στην επιδημία COVID-19 και τις θανατηφόρες επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού.

Υποχώρηση

Μετά τους πρώτους θανάτους, ο πρωθυπουργός  άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πράττει σωστά, για να διαπιστώσει τα τελευταία 24ωρα ότι η τακτική του θα έχει τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ανακοινώνοντας την πρώτη δέσμη περιοριστικών μέτρων.

Όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να σταματήσουν τη “μη ουσιαστική επαφή” με άλλους ανθρώπους και να αποφύγουν τις παμπ, τις λέσχες, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, ώστε να επιβραδύνουν τη διάδοση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Τζόνσον.

Οι οικογένειες επίσης παροτρύνθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι μαζί για 14 ημέρες εάν κάποιο μέλος παρουσιάζει συμπτώματα του ιού – ένα νέο, συνεχή βήχα ή πυρετό.

Η έκθεση

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Imperial College COVID-19 τη Δευτέρα το βράδυ, διαπιστώνεται ότι η στρατηγική που ακολουθούσε προηγουμένως η κυβέρνηση, με την απομόνωση των υποψήφιων περιστατικών και των μελών της οικογένειάς τους από το σπίτι, χωρίς όμως να περιλαμβάνει περιορισμούς στην ευρύτερη κοινωνία, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και κατάρρευση του συστήματος υγείας».

Η στρατηγική μετριασμού «επικεντρώνεται στην επιβράδυνση αλλά όχι απαραιτήτως στη διακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας – στη μείωση της αιχμής της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη, προστατεύοντας παράλληλα εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ασθένειες από τη μόλυνση», ανέφερε η έκθεση, αντανακλώντας τη βρετανική στρατηγική που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Patrick Vallance.

Αλλά η προσέγγιση βρέθηκε ότι δεν είναι σωστή. «Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας είναι ότι ο μετριασμός είναι απίθανο να είναι εφικτός χωρίς να ξεπεραστούν πολλές φορές τα όρια έκτακτης δυναμικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», ίσως έως και οκτώ φορές, ανέφερε η έκθεση.