Πάνω από 1.000 πλέον, οι νεκροί στην Ιταλία – Στα 15.113 τα κρούσματα κορωνοϊού στη γειτονική χώρα

Συνολικά 15.113, είναι πλέον τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία. Μέχρι χθες ήταν 12.462. Οι νεκροί ξεπέρασαν του 1.000 και έφτασαν τους 1.016, ενώ ο χθεσινός απολογισμός ήταν 827 νεκροί.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, 1.258 ασθενείς ιάθηκαν.

Στην Λομβαρδία την περιοχή της βορείου Ιταλίας, που πλήττεται περισσότερο, υπάρχουν συνολικά 8.725 κρούσματα και 744 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1.947 και οι νεκροί, συνολικά, 146.

Στο δε Βένετο, έχει πλέον διαπιστωθεί, πως σημειώθηκαν 1.384 μεταδόσεις, ενώ οι νεκροί στην περιοχή είναι 32.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να σταματήσει η ζωή στη Ιταλία;

Αύριο, όχι μόνο θα μας θαυμάζουν, αλλά θα μας αντιμετωπίζουν ως παράδειγμα». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είναι πεπεισμένος ότι τα δραστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνησή του θα επιτύχουν την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας στην Ιταλία.

Η Ιταλία είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, η δεύτερη στον κόσμο, με περισσότερους των 800 νεκρούς και περί τα 12.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 60 εκατομμύρια των κατοίκων της δεν μπορούν να μετακινηθούν παρά για επαγγελματικούς ή ανωτέρας βίας λόγους και οποιαδήποτε συγκέντρωση έχει απαγορευθεί.

Ο περιορισμός είναι αποτελεσματικός;

«Οι ιοί προκαλούν επιδημίες, αλλά τις επιδημίες τις διαχειρίζονται οι άνθρωποι και αυτοί , κατά συνέπεια, μπορούν να τις σταματήσουν», εξηγεί η ιολόγος Elisabetta Gropelli, καθηγήτρια στο St. George University του Λονδίνου.

«Τα μέτρα περιορισμού είχαν τεράστιο αποτέλεσμα στην Ουχάν (την εστία της κινεζικής επιδημίας), όπως και στις προηγούμενες επιδημίες όπως του Εμπολα στην Αφρική και στην Ισπανική Γρίπη το 1918. «Τα μέτρα αποκλεισμού στην Ιταλία μπορούν άρα να επιτύχουν την ανάσχεση και την επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την πίεση επί των νοσοκομείων της χώρας», λέει.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να σταματήσει η ζωή στη Ιταλία;

Ο Τζουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε δύο εβδομάδες. Στην Κίνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ τα μέτρα περιορισμού φαίνεται, ότι έχουν επιτρέψει τον έλεγχο της επιδημίας, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για την χρονική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να παραμείνουν σε εφαρμογή στην Ιταλία.

«Αντίθετα με την κατάσταση στην Ουχάν όπου ήταν δυνατό να αποφευχθεί η παγκόσμια επιδημία, η Covid-19 διαδίδεται ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο», εξηγεί ο Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής του University of East Anglia. «Ετσι, όταν θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην Ιταλία, είναι πιθανόν να υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία».