Κορωνοϊός: «Άφαντος» Κινέζος που μετέδιδε πληροφορίες από την Ουχάν - «Φοβάμαι...» έλεγε σε βίντεο λίγο πριν «εξαφανιστεί»

Κρίσιμα ερωτήματα εγείρονται στην Κίνα για την μοίρα 34χρονου ερασιτέχνη δημοσιογράφου, ο οποίος έγινε… άφαντος  ενώ μετέδιδε πληροφορίες από την Ουχάν, την πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού.

Συγγενείς και φίλοι του Τσεν Κιουσί, πρώην δικηγόρου,  έμαθαν από την αστυνομία ότι έχει μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα, ενώ ένα κύμα συμπαράστασης να αναπτύσσεται στο κινεζικό Twitter, το Weibo, με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή του.

Ήδη πολλές ήταν οι αντιδράσεις των πολιτών  για τον χαμό του 34χρονου Λι Γουένλιανγκ, του γιατρού που πρώτος προειδοποίησε για τον κορωνοϊό και πέθανε αφού διώχθηκε από τις αρχές.

«Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί στον Τσεν Κιουσί δίκαια. Δεν αντέχουμε έναν δεύτερο Λι Γουένλιανγκ» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά μηνύματα που αναρτήθηκαν.

Ο Τσεν έφτασε στην Ουχάν στις 24 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά την έναρξη της ισχύς της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη.

Ο 34χρονος επισκέφτηκε νοσοκομεία, γραφεία κηδειών και αυτοσχέδιες απομονωμένες περιοχές αναρτώντας βίντεο με ό,τι κατέγραφε.

Έτσι, έδινε μια πραγματική εικόνα της κρίσης, ενώ παράλληλα ήταν αρκετά επικριτικός απέναντι στις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης.

Η μητέρα του

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ο Τσεν απαντούσε στις κλήσεις συγγενών και φίλων που επικοινωνούσαν συχνά μαζί του από φόβο ότι θα συλληφθεί για τα ρεπορτάζ του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναρτήθηκε ένα βίντεο με την μητέρα του 34χρονου να λέει ότι ο γιος της εξαφανίστηκε.

Σε νεότερο βίντεό της, η γυναίκα ενημέρωσε ότι ο γιος της μπήκε με το ζόρι καραντίνα. Όταν ρώτησε τις αρχές της Ουχάν πότε έγινε αυτό και πού πήγαν τον Τσεν, δεν πήρε ποτέ καμία απάντηση.

Φίλος του Τσεν πρόσθεσε στις μαρτυρίες ότι σε επικοινωνία του τις τελευταίες ώρες πριν την εξαφάνισή του ο 34χρονος ήταν σε καλή κατάσταση.

Η οικογένεια και οι φίλοι του Τσεν δεν ανησυχούν μόνο για το ενδεχόμενο να έχει πέσει θύμα λογοκρισίας από τις κινεζικές αρχές, αλλά και από την πιθανότητα να κολλήσει πράγματι τον κοροναϊό όσο είναι «εξαφανισμένος».

Η επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τσεν Κιουσί είχε επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ εν μέσω των μεγάλων διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τα βίντεο του, τότε, προκάλεσαν την αντίδραση των αρχών οι οποίες αρχικά τον ανακάλεσαν στην ηπειρωτική Κίνα και στη συνέχεια τον ανέκριναν επανειλλημένα για τη δράση του στο Χονγκ Κονγκ. Το επόμενο βήμα, μάλιστα, ήταν να του κλείσουν τους λογαριασμούς του στα social media.

Η ποινή αυτή δεν πτόησε τον 34χρονο ο οποίος τον Οκτώβριο επανήλθε στα κοινωνικά δίκτυα και το YouTube.

«Πρέπει να επιμείνω γιατί αυτό είναι το σωστό ανεξάρτητα από την πίεση και τα εμπόδια που συναντώ» δήλωνε τότε.

Το συγκινητικό βίντεο από την Ουχάν

«Τι δημοσιογράφος είμαι αν δεν τρέξω στην πρώτη γραμμή όταν υπάρχει καταστροφή;» αναρωτιόταν στο πρώτο του βίντεο από την Ουχάν.

Τότε υποσχόταν, μάλιστα, «δεν θα ξεκινήσω ούτε θα διασπείρω φήμες, δεν θα προκαλέσω πανικό ούτε και θα συγκαλύψω την αλήθεια».

Στις 30 Ιανουαρίου και αφού είχε συμπληρώσει έξι 24ωρα στην Ουχάν – έχοντας παράλληλα αντιληφθεί και την πίεση των κινεζικών αρχών – έλεγε σε ένα βίντεο μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του: «Φοβάμαι, έχω μπροστά μου τον ιό και πίσω μου τις κινεζικές αρχές ασφαλείας».

 

«Θα συνεχίσω, όμως, για όσο είμαι ζωντανός να στέλνω ειδήσεις από αυτή την πόλη. Γιατί θα πρέπει να φοβάμαι Κομμουνιστικό Κόμμα;» πρόσθετε.

Στο ίδιο βίντεο, μάλιστα, ο Τσεν κάνει αναφορά στη σύλληψη οχτώ ατόμων που τιμωρήθηκαν από την αστυνομία της Ουχάν για «διασπορά φημών» ενώ στην πραγματικότητα ήταν οχτώ επαγγελματίες υγείας – ανάμεσά τους πιστεύεται ότι ήταν και ο γιατρός-ήρωας – που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό για τον κοροναϊό.

Ήρωας ο ερασιτέχνης δημοσιογράφος

Φυσικά, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης – αυτά που τόσο άργησαν να αναγνωρίσουν τον ηρωισμό του οφθαλμίατρου Λι Γουενλιάνγκ – δεν έχουν γράψει για την εξαφάνιση του Τσεν Κιουσί.

Στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, ο νεαρός δημοσιογράφος αντιμετωπίζεται ως ήρωας.

Η οργή του κόσμου είναι ήδη μεγάλη για τον θάνατο του Λι. Ο Τσεν ήταν ήδη δημοφιλής στο Διαδίκτυο, οπότε τώρα η εξαφάνισή του αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους καταπιεσμένους συμπολίτες του.