Φρενίτιδα στο Χονγκ Κονγκ με τα χαρτιά υγείας λόγω... κορωνοϊού

Βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή του AFP δείχνουν πελάτες με καροτσάκια γεμάτα από χαρτιά υγείας να σχηματίζουν τεράστιες ουρές στα ταμεία και κάποιους μάλιστα, να διαπληκτίζονται.

Την ώρα που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι οι φήμες που κυκλοφορούν για ελλείψεις στην πόλη πλήττουν την μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, οι πανικόβλητοι πολίτες της χώρας τρέχουν και αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας.Ο μεγάλος «φόβος τους» είναι πιθανό κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, η οποία προμηθεύει την χώρα με χαρτί τουαλέτας.

Το δίκτυο RTHK μετέδωσε ότι χαρτί υγείας αλλά και ρύζι εξαφανίστηκαν από τα ράφια σούπερ μάρκετ της συνοικίας Γουαντσάι, μέσα σε μόλις 30 λεπτά.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Wellcome» ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι φήμες για ελλείψεις είναι ανυπόστατες.

Τα πλάνα και οι φωτογραφίες προκάλεσαν την έκκληση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να σταματήσουν οι πολίτες να αγοράζουν μαζικά και πανικόβλητοι, προϊόντα.

Η κυβέρνηση εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Ως απάντηση στις διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ότι υπάρχουν ελλείψεις αγαθών όπως ρύζι και χαρτί υγείας και που προκάλεσαν πανικό στους καταναλωτές που έσπευσαν να αγοράσουν, ακόμη και χάος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σήμερα εξέφρασε την λύπη του για την κακόβουλη ενέργεια της διασποράς φημών όταν η πόλη δίνει μάχη κατά της νόσου και καταδίκασε αυτούς που διασπείρουν κακοπροαίρετα αυτές τις φήμες».

Πιέσεις για να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα

Το Χονγκ Κονγκ έχει κλείσει τα περισσότερα από τα χερσαία σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αλλά η μεταφορά φορτίων δεν έχει επηρεαστεί.

Η προσκείμενη στο Πεκίνο επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να κλείσει το σύνορο με την Κίνα, κάτι το οποίο εκείνη διστάζει να κάνει με το αιτιολογικό ότι θα είναι οικονομικά καταστροφικό και μεροληπτικό.

Χθες ωστόσο ανακοίνωσε ότι όποιος εισέρχεται από την κινεζική ενδοχώρα από το Σάββατο θα τίθεται υποχρεωτικά σε δύο εβδομάδες καραντίνα.