Οργή λαού στο Ιράν για την «κατά λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι κατέρριψε από λάθος με πύραυλο το ουκρανικό αεροσκάφος της Ukraine International Airlines,προκάλεσε οργή στο εσωτερικό της χώρας και για κάποιους Ιρανούς η συγγνώμη των αρχών και τα συλλυπητήρια δεν αρκούν.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος».

Επί ημέρες το Ιράν διέψευδε τις κατηγορίες που του απέδιδε η Δύση ότι ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

Για το θέμα έχουν ξεσπάσει διαδηλώσει  στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.Oι διαδηλωτές – στην πλειοψηφία τους φοιτητές – φωνάζουν συνθήματα όπως «Ντροπή» και «κάτω οι ψεύτες», ενώ καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Τα ερωτήματα των Ιρανών

Πολλοί Ιρανοί ρωτούν γιατί οι αρχές της χώρας δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο της Τεχεράνης και τον εναέριο χώρο του Ιράν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή μετά την δολοφονία από τις ΗΠΑ του ανώτερου ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί με drone στη Βαγδάτη.

«Ηταν τόσο προσεκτικοί να μη σκοτώσουν κάποιον Αμερικανό στα αντίποινά τους για τον Σουλεϊμανί. Αλλά δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο. Αυτό δείχνει πόσο αυτό το καθεστώς ενδιαφέρεται για τους Ιρανούς», έγραψε χαρακτηριστικά στα social media, η Μίρα Σενταγκατί από την Τεχεράνη.

«Ακούσια; Τι σημαίνει αυτό; Απέκρυπταν επί ημέρες αυτή την τεράστια, τραγική είδηση μόνο για να θρηνήσουν για τον Σουλεϊμανί. Ντροπή σας», γράφειej;alloy  ο Ρεζά Γκαντιανί από την πόλη Ταμπρίζ αναφερόμενος στην δικαιολογία που έδωσαν οι Φρουροί ότι κατέρριψαν το ουκρανικό αεροσκάφος από λάθος.