Με κομμένη την ανάσα για την «επόμενη μέρα» της δολοφονίας Σουλεϊμανί - Πώς αντιδρούν τα κράτη
Εντείνονται οι ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικά πυρά σε αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Πολιτικοί, διπλωμάτες και διεθνείς αναλυτές εκφράζουν πλέον ανοικτούς φόβους για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων σε ένα σκηνικό πλήρους αβεβαιότητας και ζητούν από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Η χωρίς προηγούμενο αμερικανική επιδρομή έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις από το Πεκίνο μέχρι το Παρίσι, την Μόσχα, το Λονδίνο και το Βερολίνο με όλες τις φωνές να συνιστούν αυτοσυγκράτηση. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και στις ΗΠΑ, όπου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς χαρακτηρίζοντάς τον «προκλητική και δυσανάλογη» ενέργεια. Η ίδια είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο και απαίτησε να «ενημερωθούν άμεσα» οι βουλευτές.
Η Νέα Υόρκη
Την ίδια ώρα σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και η Νέα Υόρκη. Οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες σπεύδουν σε αμερικανικές βάσεις και πιθανούς στόχους στη Μέση Ανατολή με το αμερικανικό Πεντάγωνο να παραδέχεται ότι ο κίνδυνος επιθέσεων από το Ιράν είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.
Τραμπ: «Είμαστε σε ετοιμότητα»
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα αργά χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ είναι «σε ετοιμότητα και προετοιμασμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη εάν το Ιράν απειλήσει τις ζωές Αμερικανών». Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε δια αξιωματούχων ότι αποφάσισε να στείλει 3.000 με 3.500 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι.
Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την επιδρομή επισημαίνοντας πως «ο Κασέμ Σολεϊμανί βάσει σχεδίου είχε σκοπό να επιτεθεί σε Αμερικανούς διπλωμάτες και μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές».
Οι εκλογικοί αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισαν την δολοφονία ως «μια απερισκεψία», με τον Τζο Μπάιντεν να σχολιάζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος «έριξε έναν δυναμίτη οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν ορατές στις αμερικανικές εκλογές».
Θάνατο και εκδικηση «ορκίζονται» οι Ιρανοί
Μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, πλήθος ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Σουλεϊμανί και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», ενώ νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί είχαν ορκιστεί «εκδίκηση» για το θάνατο του Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Όπως μεταδίδει το ynetnews ο ταξίαρχης Εσμαιλ Κααν δήλωσε, «Λέμε σε όλους κάντε υπομονή και σύντομα θα δείτε χιλιάδες πτώματα Αμερικανών στρατιωτών σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διόρισε τον υπαρχηγό του φονευθέντος διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, ως διάδοχο του Σουλεϊμανί επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, έγινε γνωστό από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Άνοδος της τιμής του πετρελαίου
Να σημειωθεί πως αμέσως μετά την επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ένταση στη Μέση Ανατολή και τις συνεχείς απειλές από το Ιράν. To υπουργείο Πετρελαίου της Τεχεράνης, από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν θα επηρεαστεί η παραγωγή και οι εξαγωγές, οι τιμές του πετρελαίου όμως, όπως και του χρυσού, εκτινάχθηκαν με το μπρεντ να κινείται στα 69,16 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Σεπτέμβριο, όταν σημειώθηκε η επίθεση στην Σαουδαραβική Aramco για την οποία οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει και πάλι το Ιράν.
Οι παγκόσμιοι παίκτες παίρνουν θέση
Η Βρετανία και η Γερμανία κατηγορούν το Ιράν πως φέρει κι αυτό ευθύνες για την δολοφονία που ενέτεινε δραματικά το κλίμα στην ήδη «ταλαιπωρημένη» Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της η Μόσχα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN Θανάση Αυγερινό, η Μόσχα φοβάται περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας και έναν νέο γύρο έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τηλεφωνικά στον Ιρανό ομόλογό του τα συλλυπητήρια του Κρεμλίνου και της ρωσικής ηγεσίας για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν βάναυση παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη Μέση Ανατολή.
H εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουρλίκε Ντέμερ, χαρακτήρισε την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ ως «μια αντίδραση σε μια ολόκληρη σειρά στρατιωτικών προκλήσεων για την οποία ευθύνεται το Ιράν». Μίλησε χαρακτηριστικά για τις επιθέσεις εναντίον των δεξαμενόπλοιων που πραγματοποιήθηκαν.
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως «μετά τον θάνατο του Σολεϊμανί, προτρέπουμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και να μην προβούν σε συμπεριφορές που θα πλήξουν την ανθρωπότητα».
Ενεργοποίηση του ISIS
Παράλληλα, από όλες τις πλευρές διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις πως η δολοφονία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και πάλι τα απομεινάρια του ισλαμικού κράτους. Ο Σαρλ Μισέλ, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα είναι μια γενικευμένη έξαρση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή και η άνοδος των σκοτεινών δυνάμεων της τρομοκρατίας που ευδοκιμούν σε περιόδους θρησκευτικών και εθνικιστικών εντάσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος, Ιταλοί αξιωματούχοι επεσήμαναν πως «τα γεγονότα ίσως αποτελέσουν την αφορμή για νέο γύρο στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία». Ο Ματέο Σαλβίνι ειδικότερα αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ έναν «από τους πιο επικίνδυνους άντρες στον κόσμο, έναν τρομοκράτη της Δύσης, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».
Η Κίνα χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκένγκ Σουάνγκ, είπε πως «η ειρήνη στην Μέση Ανατολή και την περιοχή του κόλπου μπορεί να διατηρηθεί», ενώ κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.
Ψυχραιμία λέει η Αθήνα
Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και προτάσσει την ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. «Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.