Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει όμως με τη Σκωτία;

Σαφές το εκλογικό αποτέλεσμα, ξεκάθαρη η βούληση των ψηφοφόρων. Όλα τώρα δείχνουν ότι στις 31 Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχαιρετήσει την Ευρώπη των 28.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια τη Βρετανία.

Αλλά γιατί η πλειοψηφία των Βρετανών έχει διαφορετική άποψη; Ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διατυπώνει την εξής ερμηνεία: «Το Brexit ήταν αυτό που κυριάρχησε στον προεκλογικό αγώνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τους ήδη πεπεισμένους θιασώτες του Brexit, αλλά και να εκμεταλλευθεί την κούραση του κόσμου με το Brexit. Με την υπόσχεση να τερματίσει την παρατεταμένη εκκρεμότητα, διέγνωσε τα σημεία των καιρών. Με το σύνθημα Get Brexit Done βρήκε πρόσφορο έδαφος».

Μία «παράπλευρη όμως απώλεια» για τους Βρετανούς Συντηρητικούς ήταν η πλήρης επικράτηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Σκωτίας.

Η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζιον κάνει λόγο, ξεκάθαρα πλέον, για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η εκτίμηση του Ντέιβιντ Μακάλιστερ: «Στη Σκωτία ο προεκλογικός αγώνας δεν επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία, αλλά στο Brexit, στο σύστημα υγείας και άλλα θέματα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του SNP θα αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα στηρίξει το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας.

Πάντως, δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία δεν μπορεί να προκηρυχθεί παρά μόνο εάν προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο. Οι Βρετανοί συντηρητικοί έχουν αποκλείσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος», τονίζειο Ντέιβιντ Μακάλιστερ.

*Ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ είναι Γερμανός, αλλά με καταγωγή από τη Σκωτία, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και άλλοτε πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, θεωρείται γνώστης της βρετανικής πολιτικής.

Πηγή: Deutsche Welle / Economico.gr