Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυραύλων η Τουρκία με τη Ρωσία

Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, η Τουρκία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων, την αγορά μαχητικών αεροπλάνων και την απόκτηση τεχνογνωσίας, για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, όπως αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας, ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Συμμαχία.

«Θα υπογράψουμε συμφωνία αφού κλείσουν οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή παραγωγή ή παραγωγή ορισμένων τμημάτων στην Τουρκία, και την ανταλλαγή τεχνολογίας», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Οι συνομιλίες Τουρκίας-Ρωσίας είναι μέρος μίας συμφωνίας της Άγκυρας για την αγορά ενός δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ντεμίρ, οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρκετά ώριμο στάδιο. «Η υπογραφή της συμφωνίας βρίσκεται στην αμέσως επόμενη στροφή», είπε ο επικεφαλής του SSB.

Η Τουρκία επιμένει ότι μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα πληροί τις υποχρεώσεις της προς το NATO.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ, νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα ψήφισε για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας, προσθέτοντας στην νομοθεσία της μια διάταξη που έχει σχεδιαστεί για να τιμωρεί τις χώρες που κάνουν μεγάλες αγορές όπλων από τη Ρωσία.

Από τη μεριά του το Πεντάγωνο έχει τοποθετηθεί ότι για να λάβει η Τουρκία τα F-35 (μαχητικά αέρος) θα πρέπει να θέσει εκτός τους S-400, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αρνείται αυτή την πρόταση.