Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού στην Αλβανία - Συγκινημένοι οι πληγέντες για τη βοήθεια των Ελλήνων

Στους 46 ανέρχονται, έως στιγμής, οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, ενώ τουλάχιστον 900, υπολογίζεται, ότι είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της δοκιμαζόμενης γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμα σοροί στο τετραώροφο που κατέρρευσε, από τα συνολικά 5 άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια η οποία θρηνεί 8 άτομα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. Έτσι, η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων 7 άτομα.

Εκείνο που προέχει τώρα σε μία χώρα που θρηνεί και βιώνει εθνικό πένθος, είναι ο εντοπισμός και η περισυλλογή των νεκρών και φυσικά οι κηδείες οι οποίες γίνονται σταδιακά και εν μέσω αρκετών μετασεισμών.

Ωστόσο στο το φως της δημοσιότητας ήρθαν σήμερα και τα πρώτα στοιχεία για τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αυτάαφορούν μόνον σε ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνεται μάταιο, να επισκευαστούν και επομένως ακατάλληλα να κατοικηθούν ξανά.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό, γεγονός το οποίο έχει συγκινήσει τους πληγέντες.

Σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των ανθρώπων αυτών. Η κάθε καλά οργανωμένη μονάδα έχει τη δυνατότητα να ετοιμάζει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.