Live εικόνες από την μάχη των διασωστών στην Αλβανία - Αυξάνονται οι νεκροί (Εικόνες & Video)

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Τουμάν κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για σεισμός αλβανία live EMAK"

Ο πρώτος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, για διασώστες και τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους.

Μάλιστα την στιγμή του σεισμού, άνδρες της ΕΜΑΚ, μαζί με Αλβανούς διασώστες προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν εντοπιστεί όντες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ενός κτιρίου στην πόλη Τουμάν, στην Αλβανία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση τις δραματικές στιγμές και η απεσταλμένη του σταθμού περιέγραφε, πως από τον μετασεισμό που προαναφέραμε έπεσε ένα κομμάτι του κτιρίου και οι διασώστες έτρεξαν και κυριολεκτικά στο παρά πέντε, πρόλαβαν να απομακρυνθούν και να σωθούν.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, συνέβη το ίδιο. Ένας ακόμη μετασεισμός, ενώ η απεσταλμένη του σταθμού βρισκόταν στον “αέρα” και με τους διασώστες στο βάθος του πλάνου να διακρίνονται, καθώς σπεύδουν να εγκαταλείψουν το επικίνδυνο σημείο, για να σωθούν με τις στιγμές να είναι δραματικές.

Ενώ, “ρίχνουν” το φως από τους φακούς τους στο κτίριο, το οποίο μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή, κάτι που δείχνει πως πιθανώς να κατάλαβαν ότι πρόκειται να καταρρεύσει.

  Δείτε το Video:

Τα χαλάσματα στα οποία επιχειρούν δίνοντας μάχη με τον χρόνο οι διασώστες, είναι ετοιμόρροπα και πολύ επικίνδυνα, ωστόσο προέχει φυσικά ο απεγκλωβισμός των θυμάτων, πριν τον καθαρισμό τους.

Λίγες στιγμές νωρίτερα, ένας άνδρας μίλησε ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό, την ώρα που οι διασώστες ψάχνουν να βρουν το παιδί του που έχει εγκλωβιστεί.  Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ο Όσκαρ, πολύτιμος συνεργάτης της ΕΜΑΚ, είχε υποδείξει το σημείο λίγες ώρες πριν, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης…

Οι περιγραφές του πατέρα, που αγωνιά στο σημείο, είναι δραματικές:  “Ελπίδες δεν έχουμε” λέει ο άνδρας συγκλονισμένος και τονίζει ότι το παιδί του, επτά ετών, η αδελφή και η μητέρα του βρίσκονταν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου και όταν σημειώθηκε ο σεισμός ξεκίνησαν να κατεβαίνουν για να διαφύγουν.

Μόλις όμως έφτασαν στον πρώτο όροφο, το κτίριο κατέρρευσε και εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια. Κατάφεραν να βγουν ζωντανοί η γυναίκα του και το ένα τους παιδί, ωστόσο η μητέρα του απεγκλωβίστηκε νεκρή και το επτά ετών παιδί βρίσκεται ακόμη και αναζητείται στα χαλάσματα.

 Δείτε το Video:


Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Τουμάν, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 3,9 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.

 Δείτε live εικόνα από τις δοκιμαζόμενες περιοχές:

 

Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, ιδιαίτερη δυνατή και συγκινητική είναι και η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων. Μεταξύ αυτών είναι και το μοναστήρι του Αγίου Βλάση καθώς και ο ορθόδοξος ναός τη πόλης.
Αποτέλεσμα εικόνας για σεισμός αλβανία live"

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε σήμερα όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Το κλίμα αλληλεγγύης στη χώρα, πραγματικά συγκινεί. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.