Αναπάντεχη εξέλιξη: Οι Ρώσοι χτύπησαν συμμάχους της Τουρκίας που επιχειρούσαν εισβολή στη Μανμπίτζ

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο μέτωπο της Συρίας, καθώς ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο χωριό Αλ Φαράτ δυτικά της Μανμπίτζ, του μεγάλου δηλαδή στόχου των Τούρκων, έπληξαν με πυρά βαρέως πυροβολικού τις δυνάμεις των μαχητών – συμμάχων των Τούρκων, όταν αυτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό.

Πρόκειται για μια ενέργεια των Ρώσων που προσπαθούν να θέσουν όρια στην προέλαση των Τούρκων στη Βόρεια Συρία, καθορίζοντας “ζώνες απαγόρευσης επιχειρήσεων”. Στην περιοχή είχαν εντοπιστεί και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία κινούνταν κυκλικά πάνω από τις ζώνες των επιχειρήσεων.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν σε αυτή την ενέργεια ως προειδοποίηση, προτού αναλάβουν τα ρωσικά μαχητικά, σε περίπτωση μη οπισθοχώρησης των δυνάμεων της φιλοτουρκικής πολιτοφυλακής που επιχειρεί στην περιοχή. Η ενέργεια αυτή θα προκαλέσει την οργή του Ερντογάν, ο οποίος όμως δεν έχει περιθώρια να “θυσιάσει” τη σχέση με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο επίπεδο της “μεγάλης εικόνας”, η Ρωσία είναι φανερό ότι προβαίνει σε κινήσεις για να κερδίσει ξανά την υποστήριξη των Κούρδων, εκμεταλλευόμενοι την εγκατάλειψή τους από τους Αμερικανούς, καθώς αυτή τη στιγμή αναζητούν συμμάχους-προστάτες. Οι ρωσικές δυνάμεις δρουν έτσι επικουρικά στις συριακές δυνάμεις που κλήθηκαν να αναλάβουν την άμυνα της περιοχής από τους Κούρδους…

Όπως σχολιάζει το Defence-point.gr, οι Ρώσοι παίζουν ένα παιχνίδι τήρησης πολύ λεπτών ισορροπιών στην περιοχή, επιχειρώντας και να διατηρήσουν τη συμμαχία-λυκοφιλία με τους Τούρκους, καθώς έτσι διαιρούν τον μεγάλο αντίπαλο (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ), αλλά και προστατεύοντας τη σχέση τους με το καθεστώς Άσαντ.