Ο ουρανός βάφτηκε μωβ- Απόκοσμη εικόνα λίγο πριν επιτεθεί ο άγριος τυφώνας στην Ιαπωνία

Οι μετεωρολόγοι έχουν συγκρίνει τον τυφώνα Hagibis, που σφυροκοπά την Ιαπωνία με τον ισχυρό τυφώνα Ida, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του 1.269 νεκρούς στην Ιαπωνία το 1958.

«Να είστε έτοιμοι για βροχοπτώσεις που δεν έχετε βιώσει ποτέ», δήλωσε ο αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας, Yasushi Kajihara. «Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σώσετε τη ζωή σας», κάλεσε τους πολίτες, ενώ οι περιοχές που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για τον τυφώνα Hagibis, κατηγορίας 5, θυμίζουν έρημη ζώνη και τα ράφια των καταστημάτων έχουν αδειάσει εδώ και μέρες.

Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε όλους όσοι κατοικούν κοντά σε ποτάμια να μετακινηθούν σε υψηλούς ορόφους ανθεκτικών κτιρίων, αν δεν είναι εύκολα προσβάσιμα τα καταφύγια.

Την ίδια ώρα σεισμός 5,3 Ρίχτερ χτύπησε την περιοχή, ενώ πριν την επίθεση του τυφώνα ο ουρανός πήρε μαβιά χρώματα.

Γιατί ο ουρανός βάφτηκε μωβ

Εντωμεταξύ, Ιάπωνες πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες του ουρανού που, λίγες ώρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας, είχε πάρει ένα βαθύ βιολετί χρώμα.

Ο μωβ ουρανός είναι ένα φαινόμενο που συχνά προηγείται ή ακολουθεί ένα μεγάλο τυφώνα, όπως αναφέρει η Daily Express. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο μωβ ουρανός είναι το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται «σκέδαση». Η σκέδαση συμβαίνει όταν τα μόρια και τα μικρά σωματίδια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την κατεύθυνση του φωτός, προκαλώντας διασκορπισμό του φωτός.

Οι μεγάλες καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις τείνουν να απομακρύνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, κάνοντας τα χρώματα του ουρανού πιο ζωηρά. Υπό κανονικές συνθήκες στον ουρανό υπάρχουν μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία απορροφούν περισσότερο φως και διασκορπίζουν τα μήκη κύματος του φωτός πιο ομοιόμορφα με αποτέλεσμα ο ουρανός να παίρνει απαλές αποχρώσεις.