Εκατόμβη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα - Περισσότεροι από 300 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους

Διαστάσεις πρωτοφανούς τραγωδίας λαμβάνει η βύθιση τεσσάρων, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, πλοιαρίων που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από τις ακτές της Λιβύης φορτωμένα με εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Με βάση τα μέχρι, τώρα, στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δια στόματος του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ στην Ευρώπη, Βινσέντ Κοσετέλ, τουλάχιστον 300 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά της Μεσογείου.

Το κουβάρι του απίστευτου δράματος άρχισε να ξετυλίγεται τη Δευτέρα όταν έγινε γνωστό ότι 29 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία πάνω στο κατάστρωμα δύο πλοίων της ιταλικής ακτοφυλακής που τους περισυνέλλεξε αργά το βράδυ της Κυριακής αλλά δεν μπορούσε, λόγω κακοκαιρίας, να προσεγγίσει την Λαμπεντούζα εγκαίρως.

Την Τετάρτη εντοπίστηκαν και άλλοι επιζώντες των οποίων οι μαρτυρίες συμπίπτουν με εκείνων που είχαν σωθεί την Κυριακή. Όλοι καταγγέλλουν ότι απέπλευσαν το Σάββατο το βράδυ υπό την πίεση των δουλεμπόρων διακινητών παρά την σφοδρή κακοκαιρία και ότι ήταν τέσσερα πλοιάρια με περίπου 100 επιβαίνοντες το καθένα. Μαρτυρίες και από άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής περιγράφουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή σπαρμένη με ανθρώπινα κορμιά.

Ο Κοσετέλ έκανε λόγο για «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων» που υπενθυμίζει ότι ολοένα περισσότερες ζωές μπορεί να χάνονται στη θάλασσα αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και αφήνονται στο έλεος του καιρού». Ο ΟΗΕ τόνισε, απευθυνόμενος προς την ΕΕ, ότι η τωρινή τραγωδία υπενθυμίζει ότι δεν είναι αρκετή η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών που εφαρμόζεται σήμερα.

Τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η ετήσια ιταλική επιχείρηση με ευρωπαϊκή στήριξηMare Nostrum (εντοπισμού και διάσωσης) που άρχισε τον Οκτώβριο του 2013 μετά από την προηγούμενη ανάλογη τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, το φθινόπωρο του 2013, όταν έχασαν τη ζωή τους 366 μετανάστες. Ο ΟΗΕ επέκρινε τον τερματισμό της επιχείρησης αλλά αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς την χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνουν τις ροές μεταναστών αφού οι επίδοξοι μετανάστες θα γνωρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση να σωθούν!