«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν τη Δευτέρα, το μήνυμα – απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακίντζι.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.
«Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».
Ο Τσάβουσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».
«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την δεχτεί «προτού είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εάν όντως θεωρεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, διεμήνυσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, «η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητές της σε περιοχές που έχει άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Από την πλευρά του, ο Ακιντζί σχολίασε στόχος του είναι οι φυσικοί πόροι του νησιού να συμβάλλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.
«Εμείς το επισημαίνουμε πάντοτε, κάναμε προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα… Επιθυμούμε το φυσικό αέριο ως γέφυρα ειρήνης και όχι ως σημείο έντασης. Προτείναμε σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα αυτό», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι από 2011.
Δείτε το Video:
Κύπρος: Προσπάθεια της Τουρκίας είναι να αποτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών
Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.
Αυτό αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Νωρίτερα σήμερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τσαβούσογλου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά την συνάντηση των δύο στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως: «Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης», λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε.
«Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
«Η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες», τονίζει.