Συμφωνία Πούτιν και Αλ- Σίσι για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ρωσίας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην Αίγυπτο. Οι δύο χώρες «υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Νταμπάα» στη βόρεια Αίγυπτο, επισήμανε ο Σίσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πούτιν.

«Αφορά την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ρωσικής τεχνολογίας, με 4 αντιδραστήρες μεγάλης ισχύος, 1.200 μεγαβάτ ο καθένας» εξήγησε ο Σεργκέι Κιριένκο, ο γενικός διευθυντής της Rosatom, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πρόκειται για έναν σταθμό τελευταίας τεχνολογίας, που θα οικοδομηθεί με τα πρότυπα της «μετά Φουκουσίμα εποχής» και η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διάθεση πιστώσεων για την κατασκευή του, προσέθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Aλ-Σίσι, υποδέχτηκε με όλες τις τιμές τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου.

Ο ρώσος Πρόεδρος έφθασε στην Αίγυπτο το βράδυ της Δευτέρας, με τον Aλ-Σίσι να του παραθέτει δείπνο στην Όπερα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, οι δρόμοι της οποίας είχαν γεμίσει αφίσες και ρωσικές σημαίες που τον καλωσόριζαν.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δώρησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν μια τιμητική πλακέτα, ενώ ο ρώσος Πρόεδρος ανταπέδωσε δωρίζοντάς του ένα καλάσνικοφ.

Το καλό κλίμα που θέλησε να προσδώσει ο αιγύπτιος Πρόεδρος, φάνηκε και από τα δημοσιεύματα της κρατικής εφημερίδας , τα οποία χαρακτήριζαν τον Πούτιν «ήρωα των καιρών μας».

Οι συνομιλίες του ρώσου Προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών, με πηγές της προεδρίας να κάνουν λόγο για υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα, ωστόσο με πληροφορίες του Διεθνούς Τύπου, η Αίγυπτος επιδιώκει τη σύσφιξη των δεσμών της με τη ρωσική ομοσπονδία, η οποία έχει μειώσει τις εξαγωγές, ενώ η Ρωσία θέλει εν μέσω των διπλωματικών πιέσεων που της ασκούνται, να ενδυναμώσει τις στρατιωτικές της σχέσεις με το Κάιρο.

 

putin β