Νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας αναδείχθηκε, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656, που έλαβε ο Τζέρεμι Χαντ, στην σημερινή ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο 55χρονος νέος ηγέτης των Τόρις και νέος πρωθυπουργός είπε ότι έχει ως στόχο να υλοποιήσει το Brexit, να νικήσει τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν και να ενώσει τη διαιρεμένη Βρετανία. «Θα ενεργοποιήσουμε τη χώρα, θα υλοποιήσουμε το Brexit πάση θυσία» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο κ,. Τζόνσον θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ την Τετάρτη το απόγευμα, λίγη ώρα αφότου η κα Μέι θα έχει υποβάλει την παραίτησή της.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter. «Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός!» σημείωσε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, φιλοδοξούσε επίσης να υλοποιήσει το Brexit και να ενσαρκώσει τον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας. Αύριο ωστόσο κάνει την έξοδό της αφήνοντας πίσω της έναν μηδενικό απολογισμό.
«Ο εφιάλτης σχεδόν τελείωσε. Η θητεία της χειρότερης Βρετανίδας πρωθυπουργού φθάνει στο τέλος της…Δεν θα λείψει σε κανέναν», έγραψε η συντηρητική The Telegraph.
Συντάκτης του κύριου άρθρου των Times δεν είναι επιεικέστερος προς την Τερέζα Μέι, προσάπτοντάς της «οικτρή αποτυχία» στην διαχείριση του Brexit και έλλειψη φιλοδοξίας στους άλλους τομείς. Ωστόσο, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο 2016, μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η 62χρονη Μέι είχε μία θετική και καθησυχαστική.
Ο κόρη του πάστορα, χωρίς χάρισμα, αλλά με την φήμη της εργατικής, φαινόταν το ιδανικό πρόσωπο στα μάτια των Βρετανών για να οδηγήσει την χώρα, που έβγαινε διχασμένη από την προεκλογική εκστρατεία, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της.
Στην πρώτη παθιασμένη ομιλία της, αναφέρθηκε με θέρμη στο Brexit, εκείνη που είχε πάρει θέση κατά του διαζυγίου, και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τις αδικίες.
Τρία χρόνια αργότερα, και καθώς η χώρα θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από τις 29 Μαρτίου, το Brexit παραμένει σε εκκρεμότητα, όσο για τις ανισότητες είναι στο υψηλότερό τους επίπεδο, παρά την χαμηλή ανεργία.
Στο τέλος του Μαΐου εγκατέλειψε ανακοινώνοντας την αποχώρησή της έπειτα από μήνες στο χείλος του γκρεμού, εν μέσω αποσύνθεσης της κυβέρνησής της και εξύφανσης συνωμοσιών για την εκπαραθύρωσή της.