Πενταετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι - Το μέτρο αφορά συνολικά σε 4.334 κατοίκους

Έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι (ο πρωθυπουργός αφού παρέστη, στο Μνημόσυνο για τα 102 θύματα, που θα τελέστηκε στον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου) και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και άμεσων πρακτικών αποτελεσμάτων για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, δεσμεύθηκε πως θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό 37,8 εκατομμύρια ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.

Η πρόταση της κυβέρνησης διασφαλίζει ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα τα 31 εκατομμύρια θα διατεθούν ως εξής:

– Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

– Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά σε 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν δέκα εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής. (Ανακοινώθηκε ήδη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο).

– Για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου θα διατεθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ.