Πριγκίπισσα Χάγια: Ποια είναι η σύζυγος του Σεΐχη του Ντουμπάι που το έσκασε για να γλιτώσει

Νύχτα δραπέτευσε από το Ντουμπάι και από τον σείχη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η έκτη κατά σειρά σύζυγος του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ (Mohammed Bin Rashid al-Maktoum), πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν. Η πριγκίπισσα πήρε μαζί της, στο δρόμο της φυγής, τον 7χρονο γιο της Zayed και την 11χρονη κόρη της Al Jalila και ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα ο Σεΐχης εξέδωσε μία οργισμένη ανακοίνωση, μέσω της οποίας κατηγορεί τη σύζυγό του για προδοσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Radha Stirling, που είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ «Detained in Dubai» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Οργανισμός είχε λάβει αρκετές αναφορές το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την πρόθεση της πριγκίπισσας να δραπετεύσει από το αραβικό κράτος.

«Κάθε φορά που κάποιος κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο, αυτό, προφανώς, συμβαίνει επειδή η ζωή του είναι σε κίνδυνο και επειδή έχει υποστεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Γνωρίζουμε ήδη ότι πριγκίπισσα Λατίφα (Latifa), κόρη του Σεΐχη, εγκατέλειψε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητώντας άσυλο, καθώς έχει υποστεί κακοποίηση στα χέρια του πατέρα της. Τώρα, φαίνεται, πως και η πριγκίπισσα Haya, σύζυγος του Σεΐχη, έχει επίσης εγκαταλείψει τη χώρα και κατέφυγε στη Γερμανία» τόνισε η Stirling.

haya_bint_al_hussein.jpg
Haya Bint Al Hussein (AP Photo/Martin Dokoupil)

Την πριγκίπισσα Χάια μπιντ Χουσείν (Haya Bint Al Hussein) φαίνεται ότι βοήθησε ένας Γερμανός διπλωμάτης σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, παίρνοντας μαζί της και 31 εκατομμύρια λίρες. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι γερμανικές Αρχές απέρριψαν πιέσεις του Σεΐχη να την οδηγήσουν πίσω στη χώρα, ενώ αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση στα ΜΜΕ. Το ίδιο πράττουν και εκπρόσωποι του Σεΐχη.

Η όμορφη πριγκίπισσα είναι δεινή ιππέας και απόφοιτος Οξφόρδης με πτυχία οικονομικών, πολιτικής και φιλοσοφίας. Τα πλούσια προσόντα της μαζί με την ακούραστη φιλανθρωπική της δράση φιλοξενούνται αναλυτικά στον επίσημο ιστότοπό της, princesshaya.net. Είναι μια μοντέρνα γυναίκα των Αραβικών Εμιράτων, που συνθέτει τον δυτικό και ανατολικό τρόπο ζωής, με στιλ και εκλέπτυνση.

02.jpg
Φωτογραφία της οικογένειας στο Instagram

Και για όσους βιαστούν να σκεφτούν ότι πρόκειται για κάποια απλή «θνητή», να αναφερθεί ότι η Χάγια είναι κόρη του αποθανόντα Βασιλιά της Ιορδανίας και αδερφή του τωρινού Βασιλιά της χώρας. Παντρεύτηκε με τον Mohammed Bin Rashid al-Maktoum το 2004Τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, αλλά θα προτιμούσε να ζήσει στο Λονδίνο, μια κοινωνία που γνωρίζει καλύτερα λόγω των σπουδών της. Η πριγκίπισσα έχει τεράστια αδυναμία στα παιδιά της και μάλιστα μια από τις φορές που μίλησε δημόσια για την ανατροφή τους ήταν στο περιοδικό Harper’s Bazaar Arabia.

Σε άλλη συνέντευξή της στο Emirates Women μίλησε με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος της οργάνωσης International Humanitarian City του Ντουμπάι, έναν φορέα για θέματα ανθρωπιστικής κρίσης, επιμένοντας ότι μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες τραγωδίες είναι ο πόλεμος στη Συρία.

H 45χρονη Χάγια έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση από τις 20 Μαΐου ενώ τα social media της, που συνήθως είναι γεμάτα φωτογραφίες από τις φιλανθρωπικές της δράσεις, είναι ανενεργά από τον Φεβρουάριο. Επίσης, δεν παραβρέθηκε στο Royal Ascot, όπου συνήθιζε να συνοδεύει τον σύζυγό της. Υπενθυμίζεται πως το 2018, η κόρη του Σεΐχη του Ντουμπάι, η 33χρονη Latifa, αποφάσισε να φύγει από τη βασιλική οικογένεια και να ζητήσει άσυλο καταγγέλλοντας πως την κρατούσαν φυλακισμένη και την βασάνιζαν και έκτοτε αγνοείται.

culture-education-6-800x531.jpg
 

Η διαδικτυακή «απειλή» του Σεΐχη

Την ίδια ώρα ένα ποίημα με θέμα την προδοσία που φαίνεται πως έγραψε ο Σεΐχης, δημοσιεύθηκε σε προφίλ στο Instagram που συνδέεται με το πρόσωπό του (αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι το ανήρτησε ο ίδιος). «Εξαπάτησες το πιο σημαντικό πράγμα» αναφέρεται σε αυτό, «σου έδωσα εμπιστοσύνη και χώρο, το μεγαλύτερο λάθος που έκανες ήταν ότι είπες ψέματα». Ο Σεΐχης έχει έξι συζύγους και περισσότερα από 20 νόμιμα τέκνα, ενώ θεωρείται το πέμπτο πλουσιότερο βασιλικό πρόσωπο στον κόσμο, μιας και το 2008 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 18 δις δολάρια ΗΠΑ.

Αντίστοιχα η τελευταία ανάρτηση της πριγκίπισσας – ανάρτηση που είχε σχέση με την επέτειο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα της –  ήταν ένα ποίημα της σπουδαίας Αμερικανίδας ποιήτριας και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των πολιτών, Μάγια Αγγέλου με τίτλο «When Great Trees Fall»

 

View this post on Instagram

 

بابا الأغلى عشرون عاماً مضت لم تغب فيها ولا لحظة عن بالنا .. فكيف ذلك وأنت بحق ملك القلوب وتسكن قلبي وقلب أخوتي وأخواتي وعشيرتك وعزوتك الأردنية .. أعاهدك بأن أمضي كما ربيتني وعلمتني … وهكذا أواصل مع أحفادك الجليلة وزايد.. أحبك بابا.. هيا When Great Trees Fall by Maya Angelou When great trees fall, rocks on distant hills shudder, lions hunker down in tall grasses, and even elephants lumber after safety. When great trees fall in forests, small things recoil into silence, their senses eroded beyond fear. When great souls die, the air around us becomes light, rare, sterile. We breathe, briefly. Our eyes, briefly, see with a hurtful clarity. Our memory, suddenly sharpened, examines, gnaws on kind words unsaid, promised walks never taken. Great souls die and our reality, bound to them, takes leave of us. Our souls, dependent upon their nurture, now shrink, wizened. Our minds, formed and informed by their radiance, fall away. We are not so much maddened as reduced to the unutterable ignorance of dark, cold caves. And when great souls die, after a period peace blooms, slowly and always irregularly. Spaces fill with a kind of soothing electric vibration. Our senses, restored, never to be the same, whisper to us. They existed. They existed. We can be. Be and be better. For they existed.

A post shared by Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya) on