Θανατική ποινή στην Ευρώπη - Σε ισχύ μόνο στην Λευκορωσία - Εκτελέστηκε 45χρονος στο Μινσκ

Η Λευκορωσία, είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία δεν έχει καταργηθεί και εφαρμόζεται ακόμα η θανατική ποινή. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, από μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, οι αρχές της χώρας, προχώρησαν στην εκτέλεση έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί το 2015 επειδή ξυλοκόπησε και σκότωσε ένα νεαρό ζευγάρι, αλλά και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, όπου το ζευγάρι διέμενε. Μι

Ο Αλεξάντρ Τζιλνίκοφ, 45 ετών, συνομίλησε για τελευταία φορά με το δικηγόρο του στις 30 Μαΐου, μέσα στη φυλακή, σκοπεύοντας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις  συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με το Κέντρο Βιάσνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγο αργότερα όμως, τον εκτέλεσαν, πρόσθεσε η οργάνωση η οποία πληροφορήθηκε την είδηση αυτή από τους συγγενείς του.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Τζιλνίκοφ και ο Βιατσεσλάβ Σουχάρκο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου στο Μινσκ ένα νεαρό ζευγάρι. Κατάφεραν επίσης στα θύματά τους 140 μαχαιριές. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, τους είχε «προσλάβει» η πρώην σύντροφος του νεαρού άνδρα η οποία ήθελε να τον εκδικηθεί για τον χωρισμό τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν τότε διαπιστώθηκε, ότι οι Τζιλνίκοφ και Σουχάρκο είχαν σκοτώσει και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο νοίκιαζαν ένα δωμάτιο.

Αρχικά οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, όμως το Δημοτικό Δικαστήριο του Μινσκ, τους επέβαλε τελικά τη θανατική ποινή, κατόπιν έφεσης των εισαγγελικών αρχών.

Οι εκτελέσεις στη Λευκορωσία γίνονται με τη μεγαλύτερη μυστικότητα: η ημερομηνία της εκτέλεσης δεν ανακοινώνεται, οι σοροί δεν παραδίδονται στις οικογένειες και ούτε καν δίνεται καμία πληροφορία για τον τόπο ταφής τους.

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε τις περισσότερες από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στο Μινσκ, προκειμένου να ενθαρρύνει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τρεις στις τέσσερις χώρες σε όλον τον κόσμο έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή ή έχουν αναστείλει την εφαρμογή της.

Προτεινόμενα για εσάς