Η χειρότερη επιδρομή ακρίδων στη Σαρδηνία τα τελευταία 60 χρόνια - Σε απόγνωση οι αγρότες της περιοχής
Εκατομμύρια ακρίδες έχουν κατακλύσει τη Σαρδηνία, στη χειρότερη επιδρομή εντόμων που έχει σημειωθεί τα τελευταία εξήντα χρόνια στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μεγάλα σμήνη καταστρέφουν τις καλλιέργειες και εισβάλλουν σε σπίτια σε δεκάδες επαρχίες. Περισσότερα από 2.000 εκτάρια γεωργικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί από τις επιθέσεις.
Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και η ανησυχία μεγάλη, για τους αγρότες ειδικά της Κεντρικής Σαρδηνίας, όπου η επιδρομή εκατομμυρίων ακρίδων στην νότια αυτή περιοχή της γειτονικής μας Ιταλίας, προξένησε ανυπολόγιστες ζημιές σε 25.000 στρέμματα γης, που έχουν ήδη καταστραφεί από τα έντομα.
Σύμφωνα με ειδικούς, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια που καταγράφεται, ένα τέτοιο φαινόμενο. Οι πληγείσες ζώνες βρίσκονται στις κοινότητες Νουόρο, Οτάνα και Οράνι.
«Αυτά τα έντομα τρώνε τα πάντα, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά. Δεν μπορούμε πλέον να ταΐζουμε τα ζώα μας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανιέλε Σεντά, ένας κτηνοτρόφος από το Οράνι.
«Δεν καλλιεργούμε πλέον σε ορισμένα χωράφια καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις και αυτά τα εδάφη αποτελούν την ιδανική περιοχή για τις ακρίδες, για να αφήσουν τα αυγά τους», συμπλήρωσε.
Από τα εγκαταλελειμμένα εδάφη, οι ακρίδες, οι οποίες μπορούν να διανύσουν 4-6 χλμ την ημέρα, καταλαμβάνουν τα βοσκοτόπια για να μπορέσουν να τραφούν.
«Η άνοδος της θερμοκρασίας, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό του είδους» αναφέρει στο AFP ο Ινάσιο Φλόρις, καθηγητής εντομολογίας του πανεπιστημίου της Σάσαρι, στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Πριν από καμιά δεκαριά ημέρες, όταν η εισβολή φαίνεται πως είχε φθάσει στην κορύφωσή της, τα δέντρα και οι αυλές των αγροκτημάτων είχαν καλυφθεί από τα έντομα.
«Μια λύση με τη χρήση χημικών δεν εξετάζεται, καθώς θα ήταν αναποτελεσματική και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός της θα ήταν πολύ σημαντικός» σημείωσε ο Φλόρις.
Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες της περιοχής.