Βαγδάτη: Η πόλη φάντασμα επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Χρειάστηκαν 12 ολόκληρα χρόνια, για να καταφέρει η Βαγδάτη, να γίνει από πόλη-φάντασμα, μια πόλη που θα κινείται (ως ένα βαθμό) σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η απόφαση της Ιρακινής Κυβέρνησης να άρει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που ξεκίνησε ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζονται θετικά από την πλειοψηφία.

Ένας εκ των κατοίκων αναφέρει σε ξένο ειδησιογραφικό πρακτορείο: “Η Βαγδάτη είναι μια πόλη-φάντασμα και αυτό γίνεται εμφανές όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας αργά τη νύχτα και οι στρατιώτες στα σημεία ελέγχου μας απαγορεύουν την πρόσβαση στις γειτονιές μας. Όταν η απαγόρευση κυκλοφορίας καταργηθεί, η πόλη θα γίνει πιο ζωντανή. Ο κόσμος θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα, να ψωνίζει και να αισθάνεται ασφάλεια”.

Οι αρχές, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικές, καθώς η απειλή των ακραίων ισλαμιστών παραμένει στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου και το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από πέντε ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη.

Να υπενθυμίσουμε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στη Βαγδάτη από το 2003.