Eurovision 2019: Η μεγάλη νίκη της Ολλανδίας, οι συμμετοχές Ελλάδας και Κύπρου και οι σημαίες της Παλαιστίνης (Video)
Μεγάλες συγκινήσεις επιφύλασσε η φετινή Eurovision. Η Ολλανδία ήταν το φαβορί και επιβεβαίωσε τον τίτλο, όμως ο τρόπος που ήρθε ήταν συναρπαστικός. Κι αυτό γιατί στην ψηφοφορία του κοινού η Σουηδία και τα Σκόπια ήταν στις πρώτες δύο θέσεις. Πολύ χαμηλά η Ελλάδα και η Κύπρος.
Σε όλη τη διάρκεια της βαθμολογίας των επιτροπών η Σουηδία και τα Σκόπια εναλλάσσονταν στις πρώτες δύο θέσεις. Όταν ολοκλήρωσαν και οι 41 χώρες, οι Σκανδιναβοί ήταν πρώτοι με 239 βαθμούς και οι Σκοπιανοί δεύτεροι με 237. Η Ολλανδία δεν απείχε πολύ. Ήταν στους 231 βαθμούς.
Αυτό που έγινε όμως με τη βαθμολογία του κοινού δεν είχε προηγούμενο στη Eurovision. Μιλάμε για πολύ μεγάλη απόκλιση. Κι αυτό γιατί η Νορβηγία που ήταν κάτω από τη μέση της βαθμολογίας, πήρε τους περισσότερους βαθμούς (291). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη απόκλιση σε κάποιον από τους τρεις πρώτους της βαθμολογίας των επιτροπών.
Τελικά δύο συμμετοχές απογοητεύτηκαν πολύ. Η Σουηδία έπεσε στους 93, τα Σκόπια στους 58 και η Ολλανδία πήρε 261 για να φτάσει στη νίκη και μάλιστα με διαφορά. Ήταν ωστόσο ανατρεπτικό το φινάλε, αφού η Σουηδία περίμενε 254 βαθμούς για να νικήσει και όταν ακούστηκε το 93, ήταν ένα σοκ. Ο Ολλανδός Ντάνκαν Λόρενς πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη και βγήκε με την ομάδα του στη σκηνή για να τραγουδήσει ξανά ως είθισται.
Στα καθ΄ημάς, η Κατερίνα Ντούσκα έμεινε στους 71 βαθμούς και την 21η θέση, παρά την πολύ καλή εμφάνιση της. Από την άλλη, η Κύπρος βρέθηκε στους 101 βαθμούς και κοντά στη θέση που την τοποθετούσαν τα προγνωστικά, δηλαδή στη 15η.
Αναλυτικά η βαθμολογία Κύπρου και Ελλάδας στη Eurovision:
Από τις επιτροπές: Κύπρος 69-Ελλάδα 47
Από το κοινό: Κύπρος 32-Ελλάδα 24
Η ψηφοφορία των επιτροπών για την πρώτη 5άδα:
Σουηδία 239
Σκόπια 237
Ολλανδία 231
Ιταλία
Αζερμπαϊτζάν
Η ψηφοφορία των χωρών για την πρώτη 5άδα:
Νορβηγία 291
Ολλανδία 261
Ιταλία 253
Ρωσία 244
Ελβετία 212
Τελικός νικητής: Ολλανδία με 492 βαθμούς!
Ο ντροπαλός νεαρός με ένα πιάνο και μοναδικό όπλο τη φωνή του κέρδισε τον φετινό 64ο διαγωνισμό της Eurovision στο Ισραήλ.
Χωρίς λαμπερά κοστούμια, χωρίς εντυπωσιακά εφέ και χορογραφίες, με ΄έναν ουρανό, που θύμιζε την “Έναστρη Νύχτα”, του Van Ghogh γύρω του, ο 25χρονος Ντάνκαν Λόρενς με το Arcade, το μελωδικό δικό του τραγούδι και το πιάνο του έφεραν την πρωτιά στην Ολλανδία.
Ο Ντάνκαν ντε Μουρ Λόρενς, βάσει της κλήρωσης, που καθορίζει την σειρά εμφάνισης των διαγωνιζομένων, εμφανίστηκε ακριβώς ανάμεσα στην Κυπριακή και την Ελληνική συμμετοχή.
Ο ταλαντούχος 24χρονος, έγραφε κυρίως τραγούδια για λογαριασμό άλλων ερμηνευτών και τώρα έλαμψε και εκείνος ως αυτόφωτο και κεντρικό αστέρι.
Η στιγμή της απονομής:
Ήταν μάλιστα το ολλανδικό «The Voice» του άλλαξε τη ζωή. Εκεί είχε και την πρώτη του επαφή με την Eurovision, καθώς coach του στο παιχνίδι ήταν η Ίλσε ΝτεΛάνγκε, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με το συγκρότημα «Common Linnets» το 2014.
Ο Ντάνκαν Λόρενς έχει στο ενεργητικό του μια πολύ σημαντική επιτυχία, όχι στην Ολλανδία ή την Ευρώπη, αλλά στην μακρινή Κορέα. Τον περασμένο χρόνο, πολύ πριν δηλώσει συμμετοχή στη Eurovision, υπέγραψε τους στίχους για το τραγούδι του K-pop συγκροτήματος TVQX, «Closer» που εκτοξεύθηκε στην πρώτη θέση των Charts αμέσως μετά την κυκλοφορία του.
Το ολλανδικό τραγούδι κέρδισε τις εντυπώσεις από πολύ νωρίς στην κούρσα της Eurovision ως το Τελ Αβίβ, που διεξήχθη με το μότο: Dare to Dream.
Μετά τη νίκη του Ντάνκαν Λόρενς η Ολλανδία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια. Η προηγούμενη φορά ήταν με τους Τιτς και το Ding-a Dong που κατέκτησαν την πρώτη θέση.
Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τραγούδι Arcade του φετινού νικητή:
«Μια σπασμένη καρδιά είναι ό, τι έχει απομείνει, ακόμη μαζεύω όλα της τα κομμάτια. Έχασα ορισμένα από αυτά όταν την κουβάλησα, την κουβάλησα σπίτι» είναι πρώτοι στίχοι του «Arcade», που στο ρεφρέν φωνάζει πως «το να σε αγαπώ είναι ένα χαμένο παιχνίδι»
Ο Ντάνκαν Λορενς αποκάλυψε πως οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για κάτι τραγικό. «Είναι εμπνευσμένοι από την ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησα βαθιά και ο οποίος πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία».
Σκοπός του Ολλανδού είναι η δική του τραυματική εμπειρία να αγγίξει τον κάθε έναν ξεχωριστά. «Μετατράπηκε από μια πολύ προσωπική ιστορία, σε μια ιστορία με την οποία ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί.
Το Arcade είναι ένα τραγούδι για την προσμονή. Προσμένεις κάτι που μοιάζει απλησίαστο» δηλώνει και προσθέτει πως το τραγούδι παρά ταύτα, μιλάει για κάτι αισιόδοξο, αφού μιλάει για την ιδανική, έστω και άπιαστη αγάπη.
Η νικηφόρα εμφάνιση της Ολλανδίας στον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision:
Οι συμμετοχές Ελλάδας και Κύπρου
Πρώτη βγήκε στη σκηνή η Τάμτα από την 11η θέση και δεύτερη η Κατερίνα Ντούσκα που βγήκε 13η στη σειρά εμφάνισης. Δείτε τις performances και των δύο χωρών.
Η Τάμτα ήταν ίσως η πιο αγχωμένη από τις χώρες που είχαν βγει στη σκηνή ως εκείνη τη στιγμή. Φάνηκε το τρακ της στην αρχή, όπου σε ένα σημείο στο πρώτο κουπλέ ακούστηκε σαν να έφυγε εκτός ρυθμού, σα να βιάστηκε. Όπως και να έχει, έκανε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση, ξεσήκωσε την αρένα του Τελ Αβίβ και πλέον η μπάλα περνάει στα χέρια του κοινού. Στο τέλος, η Τάμτα χοροπήδησε έξαλλα στη σκηνή με τους χορευτές της και έδειξε να απολαμβάνει στο έπακρο τη στιγμή, ξέροντας, ότι είχε κάνει μία άρτια εμφάνιση.
Το ίδιο ισχύει και για την Κατερίνα Ντούσκα, η οποία όμως ήταν εξίσου άριστη με τον ημιτελικό. Ίσως και παραπάνω. Το Better Love αποδείχθηκε ότι ήταν ό,τι έπρεπε για τη φωνή και τις ικανότητες της Κατερίνας και το απογείωσε με την εμφάνιση της στον τελικό της Eurovision.
Το δικό της ευχαριστώ προς το κοινό στο τέλος ήταν αρκετά ιδιαίτερο. Αν προσέξει κανείς τη χροιά της φωνής της, καταλαβαίνει πόσο συγκινημένη ένιωσε με την προσπάθεια της. Αλλά και με το ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα.
Έκλεψε την παράσταση η Ελένη Φουρέιρα
Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους θεατές στο στάδιο του Τελ Αβίβ και το τηλεοπτικό κοινό της Eurovision. Οι παρουσιαστές της βραδιάς, αφού ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές εμφανίσεις, υποδέχτηκαν στη σκηνή 5 διαγωνιζόμενους από προηγούμενες χρονιές, ανάμεσα τους και η Ελένη Φουρέιρα.
Τελικά δεν ήταν το Fuego, αλλά το Dancing Lasha Dumbai. Κοντσίτα, ο Σουηδός Μανς, η Ελένη Φουρέιρα, ο Βέρκα Σερντούτσκα και η Ισραηλινή Γκάλι Ατάρι βρέθηκαν στη σκηνή της Eurovision και τραγούδησαν ο καθένας το τραγούδι του άλλου.
Πρώτα η Κοντσίτα, νικήτρια για την Αυστρία το 2014, τραγούδησε το τραγούδι του Μανς Heroes. Μετά ο Μανς είπε το Fuego. Στη συνέχεια βγήκε η Ελένη Φουρέιρα για να πει το Lasha Dumbai του Σερντούτσκα. Ο Ουκρανός που συμμετείχε στη Eurovision το 2007, την ακολούθησε και στο τέλος ενώθηκαν οι 4 με την Γκάλι Ατάρι για να πουν το Hallelujah, από τη νικητήρια συμμετοχή του Ισραήλ το 1979.
Η Φουρέιρα κέρδισε αναμφίβολα τις εντυπώσεις με το τρομερό της χορευτικό και τη διασκευή της σε ένα αλήστου μνήμης τραγούδι. Τις κέρδισε όμως και με το ρούχο που επέλεξε. Πρόκειται για ένα ρούχο με 250.000 Swarowski και βάλε που έραψε ο Vrettos Vrettakos για εκείνη.
Οι σημαίες της Παλαιστίνης από το ισλανδικό συγκρότημα
Σε αμηχανία έφεραν οι Ισλανδοί τους διοργανωτές της Eurovision, όταν επέλεξαν να σηκώσουν κασκόλ με τα χρώματα της Παλαιστίνης.
Την ώρα που ανακοινώνονταν οι βαθμολογίες της μεγάλης βραδιάς της Eurovision στο Τελ Αβίβ, τα μέλη του συγκροτήματος Hatari- τη στιγμή που οι κάμερες στράφηκαν σε εκείνους- σήκωσαν πανό, με τα χρώματα της Παλαιστίνης. Μόλις έγινε αντιληπτή η κίνησή τους αρκετοί από το κοινό γιούχαραν, ενώ οι παρουσιαστές τάχα αγνόησαν το γεγονός και συνέχισαν την μετάδοση κανονικά.
Η Στιγμή πάντως είχε καταγραφεί, είχε μεταδοθεί ζωντανά και σαφώς είχε καταφέρει να περάσει το εξαιρετικά επείγον και σημαντικό μήνυμά της.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος