Το παρελθόν του Σόιμπλε επαναφέρουν ελληνικοί και ξένοι ιστότοποι

Μια ερώτηση που έμεινε αναπάντητη ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν οι διαδικτυακές σελίδες να θυμούνται το παρελθόν του, κατά τα άλλα σκληρού, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αποφυγή του Σόιμπλε να απαντήσει στην ερώτηση του δημοσιογράφου Βαλασόπουλου για το θέμα της Siemens, αλλά και για το γεγονός ότι ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, άνοιξε παλιές πληγές.

Η επιμονή του Σόιμπλε να παταχθεί η φοροδοφιαγή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν συμπεριλαμβάνει τις γερμανικές εταιρίες, που ως γνωστόν, έχουν εμπλακεί σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης, με το σκάνδαλο Κολ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 3-4-13 οι εφημερίδες έγραφαν: “Ο Σόιμπλε πιάστηκε με τη γίδα στον ώμο πριν από τον Άκη. Τότε που ήταν ταμίας στο κόμμα του Χέλμουτ Κολ όταν πήρε μεγάλη χορηγία από έμπορο όπλων.

Η αυτοκτονία του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, Βόλφγκανγκ Χίλεν, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που στην Μπούντεσταγκ διεξαγόταν η συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα της CDU.

Η είδηση του θανάτου διέκοψε τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα της CDU να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Χίλεν ήταν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν ήταν βουλευτής.

Νωρίτερα, η ερευνητική επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο των «μαύρων λογαριασμών», είχε κλητεύσει τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να καταθέσει ενώπιόν της. Ο Κολ είναι το πρώτο όνομα στη λίστα της επιτροπής, που περιλαμβάνει περίπου 20 πρόσωπα. Είναι άγνωστο αν ο Κολ θα συνεχίσει να αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών, αλλά μάλλον θεωρείται ότι θα διατηρήσει αυτή τη στάση.

Πάντως, αυτή η στάση του Κολ, αλλά και οι εξελίξεις των σκανδάλων «εξανάγκασαν» τον ηγέτη της CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -που και ο ίδιος εμπλέκεται- να ζητήσει συγνώμη από τη Βουλή. Μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ, ζήτησε συγνώμη επειδή είχε πει ψέματα ότι δε γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχτεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων. «Πριν από λίγες εβδομάδες, από το ίδιο βήμα της Βουλής, όταν η ατμόσφαιρα ήταν κάπως πιο ζωηρή απ’ ό,τι είναι σήμερα, δεν αντέδρασα όπως έπρεπε. Λυπάμαι γι’ αυτό και ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος», τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στα μέλη της Μπούντεσταγκ.

Η αξιοπιστία Σόιμπλε έχει τρωθεί, καθώς είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι δε γνώριζε τον Γερμανοκαναδό έμπορο όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ , για να ομολογήσει όμως αργότερα ότι και αυτός υπήρξε αποδέκτης μιας «δωρεάς» 100.000 μάρκων, που δεν εμφανίστηκε νομότυπα στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.

Ο Σόιμπλε προσπαθεί να διορθώσει σχετικά τις εντυπώσεις, καθώς κατόρθωσε να επιβιώσει στην κρίσιμη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως η κρίση δε φαίνεται να έχει τελειώσει. Εξάλλου, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο είναι πλέον «κοινό μυστικό» ότι μαίνεται ένας πόλεμος στους κόλπους της ηγεσίας της CDU, μεταξύ των οπαδών του πρώην Καγκελάριου και μιας μερίδας στελεχών υπό τη Γενική Γραμματέα, Αγγέλα Μέρκελ, που επιζητούν το ριζικό ξεκαθάρισμα του σκανδάλου και τον «απογαλακτισμό» από τον «Πατριάρχη» του κόμματος, Χέλμουτ Κολ.

Ο Σόιμπλε είχε τεθεί επικεφαλής της γραμμής «να ξεκαθαρίσουμε συντεταγμένα την υπόθεση χωρίς να βλάψουμε το πολιτικό κύρος και την ιστορική προσφορά του Κολ». Αλλά βάλλεται πλέον από όλες τις πλευρές και το ζήτημα της διαδοχής του θεωρείται, ούτως ή άλλως, «θέμα χρόνου».

Ο Σόιμπλε είχε παραδεχτεί στις 10 Ιανουαρίου του 2000 πως το κόμμα του είχε δημιουργήσει το παράνομο σύστημα χρηματοδότησης που το βοηθούσαν να παραμένει στην εξουσία, ισχυριζόταν ότι αυτό δεν αποτελούσε διαφθορά, ούτε ότι είχε χρηματιστεί ο ίδιος προσωπικά.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, και εν μέσω ευρωπαϊκών οικονομικών σκανδάλων, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και τον διαδέχτηκε η σημερινή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ”.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνη την εποχή, που με την πάροδο των ετών, ξεχάστηκαν, θυμήθηκαν σήμερα Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, αρκετοί ελληνικοί και ξένοι ιστότοποι.