Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Εξαφανίζει» το Καστελόριζο από τον χάρτη και διεκδικεί ΑΟΖ από Κύπρο μέχρι Κρήτη!

Η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα της συνορεύει με της Αιγύπτου

Σε ακόμα μία προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία στην οποία κιόλας προσπάθησε να εμπλέξει και τον ΟΗΕ. Αυτή τη φορά, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Feridun H. Sinirioglu, με επιστολή του στον Οργανισμό, αναφέρει ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας συνορεύουν απ’ ευθείας με αυτά της Αιγύπτου και πως η χώρα του έχει τις μεγαλύτερες σε έκταση ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και «νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 «E»». Κατ’ αυτό τον τρόπο, εξαφανίστηκε το Καστελόριζο από τον χάρτη.


Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στον Γ.Γ. του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία «οι υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Αιγύπτου συνορεύουν». Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία εξαφανίζει από τον χάρτη το Καστελόριζο και ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Κατά συνέπεια δεν ορίζει δικαίωμα οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εδραιωμένη θέση της Τουρκίας είναι ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία νομική υπόσταση καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας όλα τα κατοικημένα νησιά άρα και το Καστελόριζο διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με βάση αυτό η ελληνική υφαλοκρηπίδα συνορεύει με την κυπριακή, κάτι που σημαίνει ότι η τουρκική δεν συνορεύει με την αιγυπτιακή.

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ακόμη ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».

Με την επιχειρηματολογία αυτή η τουρκική επιστολή υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του ειρηνευτικού σκάφους Barbaros για τις οποίες έγινε αναφορά, «εμπίπτουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Στην τουρκική επιστολή αμφισβητείται και πάλι η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρεται ότι «καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» και παραπέμπει στην παράνομη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011.

Η Άγκυρα καλεί επίσης την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να εστιάσει πρωτίστως στην επίλυση των «μακροχρόνιων προβλημάτων με τον άμεσο γείτονά της, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος