Δραματικές ώρες για τη Βρετανία, εν όψει Brexit - Την πρόθεσή της να παραιτηθεί εξήγγειλε η Τερέζα Μέι

Προτίθεται να παραιτηθεί, όπως ανακοίνωσε η Τέρεζα Μέι εφόσον η συμφωνία της περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ομιλία της στην Επιτροπή 1922, το Ανώτατο Όργανο των Συντηρητικών στη Βουλή λίγο πριν τις σημερινές ψηφοφορίες.

Μιλώντας στην Επιτροπή 1922, λίγη ώρα πριν τις ενδεικτικές ψηφοφορίες στη Βουλή η Μέι είπε «Ξέρω ότι απαιτείται νέα ηγεσία και νέα προσέγγιση για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Δεν θα σταθώ εμπόδιο. Είμαι έτοιμη να φύγω από τη θέση μου νωρίτερα από ότι πίστευα παραδίδοντας όμως πρώτα μια ομαλή μετάβαση σε ότι αφορά το Brexit. το κάνω γιατί θέλω να γίνει πρωθυπουργός ένας από τους συναδέλφους μου και όχι ένας Εργατικός. Σας ζητώ να στηρίξετε αυτή τη συμφωνία πραγματοποιώντας το ιστορικό σας καθήκον, φέρνοντας εις πέρας την απόφαση των πολιτών κατά το δημοψήφισμα».

Η ανακοίνωση της Μέι είναι η ενδεικτική της δραματικής τροπής που παίρνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε.

Πολλοί αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία μόνο εφόσον η Μέι διαβεβαίωνε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία. Η πρωθυπουργός είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή της πριν από τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν το 2022. Όμως συμφώνησε να φύγει νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Συμφωνία πριν από τις 12 Απριλίου.

«Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ’ ό,τι σκόπευα ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας», είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της. «Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο», πρόσθεσε.

«Ήταν αναπόφευκτο και αισθάνομαι ότι έλαβε τη σωστή απόφαση. Αντιλήφθηκε τη διάθεση του κόμματος, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη», σχολίασε η βουλευτής Πολίν Λάθαμ.