Οι...τελευταίες ημέρες της Μέι; Σενάρια ανταρσίας

Ολα δείχνουν ότι η Μέι διανύει τις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας της.

Τουλάχιστον έξι «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί της Μέι θέλουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, να αναλάβει τα ηνία, μέχρι να γίνουν εκλογές. Οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν το τελεσίγραφο στη Βρετανίδα πρωθυπουργό τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, απειλώντας με μαζικές παραιτήσεις αν δεν παραιτηθεί, σύμφωνα με τους Times.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Τζορτζ Φρίμαν, βουλευτή των Συντηρητικών και πρώην σύμβουλο της Μέι: «Φοβάμαι πως όλα τελείωσαν για την πρωθυπουργό. Εκανε το καλύτερο που μπορούσε. Αλλά σε όλη τη χώρα μπορείς να δεις την οργή», είπε.

Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο, κατά του Brexit, ζητώντας νέο δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών

Ρωτώμενος για τα σενάρια συνωμοσίας ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε:  «Όχι. Δεν πιστεύω καθόλου πως αυτό συμβαίνει. Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν θα μας βοηθήσει. Το να συζητούμε περί αλλαγής των παικτών, ειλικρινά αυτή τη στιγμή είναι υπερβολική πολυτέλεια».

Ωστόσο,  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, αλλά απέκλεισε την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όπως και την ανάκληση του άρθρου 50.

«Ενα δεύτερο δημοψήφισμα είναι μία απόλυτα λογική πρόταση, που αξίζει να ληφθεί υπόψη, μαζί με άλλες», είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για κάτι τέτοιο.