«Ώρα να την...κάνουμε» - Γιατί ναυάγησε η συνάντηση Τραμπ - Κιμ

«Sometimes you have to go» – «Μερικές φορές πρέπει να φεύγεις» – είπε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.Δεν παρέλειψε πάντως να κολακέψει για άλλη μία φορά τον Βορειοκορεάτη, δηλώνοντας ότι «είναι ωραίος τύπος».

Η συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου μεταφέρθηκε δύο ώρες νωρίτερα, ενώ ακυρώθηκε το προγραμματισμένο γεύμα του με τον Κιμ, που θα ακολουθούσε τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών

Ο Λευκός Οίκος, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του, Σάρα Σάντερς, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: «Δεν επετεύχθη συμφωνία σε αυτήν την χρονική στιγμή, αλλά οι ομάδες των δύο ηγετών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον». Η Σάντερς πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν «είχαν πολύ καλές και εποικοδομητικές συναντήσεις στο Ανόι».

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορους τρόπους για να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίηση αλλά και οικονομικά ζητήματα» επισήμανε η ανακοίνωση.

Τα αίτια της ρήξης

Την αιτία πίσω από την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που έδωσε πριν λίγη ώρα από το ξενοδοχείο του στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπήρξε ένα χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών που δεν στάθηκε δυνατό να ξεπεραστεί σε αυτό το στάδιο.

Ειδικότερα, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα του από τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση ορισμένων περιοχών.

Ωστόσο η ομάδα των ΗΠΑ έκρινε ότι αυτές οι περιοχές δεν ήταν τόσο σημαντικές, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αρνείται τελικά να κάνει περισσότερα.

«Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όμως αποφασίσαμε οι δυο μας μαζί με τον Πομπέο να μην υπογράψουμε τίποτα. Έχουμε αναπτύξει μια δυνατή σχέση με πολλές προοπτικές αλλά αποφασίσαμε να μην δράσουμε αυτή τη χρονική στιγμή», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας

Αναφορικά με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην σημερινή συνάντηση που «ναυάγησε», ο Τραμπ διέψευσε ότι το τετ-α-τετ είχε ένταση. «Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, σφίξαμε τα χέρια και αποχαιρετιστήκαμε, είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε κάποια διένεξη.Τόνισε τέλος, ότι επιθυμεί διακαώς ο ίδιος να προχωρήσει κάποια στιγμή στην άρση των κυρώσεων, ώστε η χώρα του καλού του φίλου να μπορέσει να υλοποιήσει την προοπτική της.