Κομισιόν για τα αναδρομικά στο Δημόσιο: Δώστε τους τα δώρα αλλά κόψτε τους από αλλού

Την ώρα που περισσότεροι από  550.000 δημόσιοι υπάλληλοι (σχεδόν το 80% του συνόλου ) έχουν κάνει αιτήσεις για αναδρομικά 2ετίας ή και 5ετίας από τα δώρα των 1.000 ευρώ ετησίως που καταργήθηκαν από το 2013  η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να συνοδεύεται  από ισοδύναμες περικοπές.

Το κόστος, στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδικάσει οριστικά υπέρ δημοσίων υπαλλήλων την αναδρομική επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού  και εξ αντανακλάσεως μιας επιπλέον ετήσιας σύνταξης υπέρ των συνταξιούχων εκτιμάται από τους δανειστές στο 1,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Στην Ολομέλεια

Εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας, που επίκειται εντός του Μαρτίου και από αυτήν θα εξαρτηθεί αν δικαιούνται αναδρομικά από Δώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι και αν τα έχουν κατοχυρώσει μόνον με αιτήσεις, ή τα παίρνουν μόνον εφόσον έχουν κάνει και αγωγές πριν βγει η οριστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Κομισιόν, τονίζει  ότι και στην περίπτωση που δοθούν αναδρομικά, αλλά και στην περίπτωση που δεν δοθούν, παρά μόνον καταβολή Δώρων από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα (offsetting measures, όπως λένε στη σελίδα 30),  τα  αντισταθμιστικά μέτρα (περικοπές ή νέα χαράτσια) δεν θα προέλθουν από άλλες πηγές, (π.χ. έξτρα φορολογία σε όλους), αλλά από τους τομείς που θα ευνοηθούν με την πιθανή επαναφορά των Δώρων, δηλαδή από μισθούς ή και συντάξεις!

Με τα μισά ή και λιγότερα

Πάντως, στην περίπτωση -που είναι και η πιο πιθανή- δεν δοθούν αναδρομικά από το ΣτΕ παρά μόνον σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές, το σχέδιο που εξετάζεται ήδη είναι από εδώ και πέρα η επαναφορά Δώρων στο Δημόσιο να γίνει με τα μισά ή και λιγότερα από τα 1.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή να επανέλθουν δώρα ως έκτακτο βοήθημα λόγω εορτών με ποσό 300 ή 400 ευρώ το χρόνο.

Στο σενάριο αυτό το ετήσιο κόστος πέφτει από τα 370 εκατ. ευρώ στα 160 εκατ. ευρώ, οπότε και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα κλείσουν το λογαριασμό θα είναι ελαφρύτερα.

Για τις συντάξεις, τα αναδρομικά εκκινούν από τον Ιούνιο του 2015 μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι οι μειώσεις δυο νόμων του 2012 (ν. 4051 και 4093) είναι αντισυνταγματικές. Το Δικαστήριο είπε ότι από Ιούνιο 2015 και μετά οι μειώσεις θα έπρεπε να σταματήσουν, κάτι που δεν έγινε και οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τουλάχιστον 3,5 ετών και δικαιώνονται μαζικά από τα δικαστήρια.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς