Εκεχειρία μεταξύ του Κιέβου και των φιλο-ρώσων ανταρτών για την απομάκρυνση των αμάχων

Σε εκεχειρία συμφώνησαν οι φιλο-ρώσοι αντάρτες και το Κιέβο, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να απομακρυνθούν εντός της ημέρας οι κάτοικοι του Ντεμπαλτσέβε, από την πόλη αυτή που έχει γίνει ένα από τα πιο θερμά σημεία της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Ο Επικεφαλής της Περιφερειακής αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, δήλωσε: “Συμφωνήσαμε σε μια εκεχειρία σήμερα κοντά στο Ντεμπαλτσέβε προκειμένου να απομακρυνθούν οι πολίτες από την περιοχή”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Εντβαρ Μπασούριν, διευκρίνισε “ότι η εκεχειρία ισχύει από τις 10.00 έως τις 17.00 (ώρα Ελλάδας)”.

Οι κάτοικοι επιβιβάζονται σε λεωφορεία, τα οποία συνοδεύουν εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με προορισμό την Γκορλίβκα και το Αρτεμίβσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των αρχών του Κιέβου και βρίσκεται βορειότερα.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των 25.000 κατοίκων του Ντεμπαλτσέβε είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, όπου είχαν μείνει 7.000 κάτοικοι.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ μεταβαίνουν εκτάκτως στη Μόσχα, προκειμένου να πείσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν να δεχθεί τον ειρηνευτικό τους σχέδιο, επί του οποίου συζήτησαν χθες στο Κίεβο με τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη, αλλά παραμένει αρνητικό στην αποστολή οπλισμού στο Κίεβο.