Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη η Τερέζα Μέι με εναλλακτικές προτάσεις επί του Brexit...

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της, στη διάρκεια ενημέρωσης μετά το υπουργικό συμβούλιο, δηλώνοντας συγκεκριμένα, ότι στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κυβέρνηση εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις προτάσεις προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη. Η γενικότερη ιδέα είναι να διασφαλίζεται ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στο backstop και για αυτό θα προταθεί χρονικός περιορισμός ή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την μονομερή αποχώρησή της από το δίχτυ ασφαλείας.

Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στις προτάσεις η αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικές τελωνειακές διευθετήσεις ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που συστήθηκε χθες.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε στους υπουργούς της ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου και ότι οι αλλαγές γύρω από το backstop είναι αναγκαίες όχι μόνο εξαιτίας των αντιρρήσεων μερίδας βουλευτών των Τόρις και του DUP, αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζει το κόμμα των Εργατικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δεν τέθηκε θέμα για παράταση του άρθρου 50.