Συναγερμός, πάλι, στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη για πιθανό πυρήνα του ISIS

Εκτεταμένες έρευνες στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα της βόρειοανατολικής Βοσνίας – Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε η Κρατική Υπηρεσία Έρευνας και Προστασίας (SIPA) μετά από καταγγελίες εμφάνισης της σημαίας και των συμβόλων της ισλαμιστικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε” σε σπίτι του χωριού. Τα αντικείμενα έχουν αποτυπωθεί και σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά είχαν εξαφανιστεί όταν έφτασε το κλιμάκιο της υπηρεσίας. Η Υπηρεσία ενημέρωσε σχετικά την εισαγγελία και κατέστησε σαφές ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Το χωριό θεωρείται προπύργιο ακραίων ισλαμιστών εντός της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και εδαφικά ανήκει στην περιφέρεια Μπρτσκο ενώ διοικητικά ανήκει στο καντόνι της Τούζλας. Εδώ και περίπου μία δεκαετία οι αστυνομικές έρευνες είναι αλλεπάλληλες καθώς εμφανίζονται διαρκώς καταγγελίες για δράση ακραίων ισλαμιστών με διασυνδέσεις στο εξωτερικό και με τρομοκρατικά δίκτυα.

Μέλη, πάντως, της κοινότητας των ουαχαμπιτών (ακραία συντηρητική εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ την οποία ασπάζεται και το ISIS) διατείνονταν, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι δεν έχουν καμία σχέση με το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Τα βοσνιακά ΜΜΕ συνέδεσαν την όλη υπόθεση με το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η δίκη του άτυπου αρχηγού του κινήματος των ουαχαμπιτών, Χουσεϊν Μπόσνιτς, γνωστού ως Μπιλάλ, ο οποίος κατηγορείται ότι προέτρεψε μέλη της κοινότητας να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και να φύγουν για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατών στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Χουσεϊν Μπόσνιτς διέμενε συχνά στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα και μετά την αναχώρηση του Νουσέρτ Ιμάμοβιτς στη Συρία ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη του κινήματος των ουχαμπιτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.