Με την υποσημείωση ότι πέρυσι δεν τα πήγαν και τόσο καλά -πέτυχαν 12 στα 20)- οι συντάκτες των Financial Times αποπειρώνται και φέτος να προβλέψουν τα μεγάλα γεγονότα της επόμενης χρονιάς.
Θα σταματήσει το Brexit;
Ναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των «FT». Στο παρά πέντε. «Το Brexit σημαίνει Brexit» έλεγε η Τερίζα Μέι το 2016, όμως έπειτα από δύο χρόνια πικρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει τι ακριβώς σημαίνει Brexit. Η αδυναμία του βρετανικού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σε ένα σενάριο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα φέρει το θέμα πίσω στους ψηφοφόρους. Σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ταχθούν εναντίον του Brexit.
Θα γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τζέρεμι Κόρμπιν;
Οχι. Ο ηγέτης των Εργατικών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γλυκάνει τη δημόσια εικόνα του, όμως δεν έχει κατορθώσει να έχει απήχηση πέραν της εκλογικής βάσης του κόμματός του. Μέσα στο 2019 θα γίνουν εκλογές στη Βρετανία, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα νικήσει. Ομως εάν το Συντηρητικό Κόμμα συνεχίσει τις εσωτερικές διενέξεις για την Ευρώπη, οι Εργατικοί μπορεί να βρουν θριαμβευτές μέσα από τα ερείπια – ειδικά, γράφουν οι «FT», εάν ο Κόρμπιν δεν βρίσκεται πλέον στο τιμόνι.
Θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία;
Ναι. Ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει επιλογή. Εάν τις παρατήσει θα σημαίνει πως θα πάψει να υπάρχει πολιτικά. Προς το παρόν απαιτείται μια τακτική παύσης ώστε να υποχωρήσει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και να δουν οι πολίτες στην πράξη τις επιπτώσεις της περικοπής του φόρου κατοικίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ομως ο Μακρόν θα συνεχίσει με μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και τους κανόνες για τις επιχειρήσεις. Για να αποφύγει όμως και άλλες διαδηλώσεις, ο Μακρόν θα πρέπει να πείσει περισσότερο τους πολίτες.
Θα αυξήσουν πολύ τη δύναμή τους οι λαϊκιστές στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο;
Ναι. Τόσο οι λαϊκιστές όσο και οι εθνικιστές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Μεταναστευτικό είναι το σημαντικότερο ζήτημα στις περισσότερες χώρες. Στις ευρωεκλογές συνηθίζεται η ψήφος διαμαρτυρίας. Εθνικιστικά κόμματα, μεταξύ των οποίων η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι Σουηδοί Δημοκράτες, θα σημειώσουν μεγάλη αύξηση των δυνάμεών τους. Η κεντρώα φιλευρωπαϊκή πλειοψηφία θα αντέξει, όμως το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πολύ πιο διχασμένο.
Θα προσπαθήσουν να παραπέμψουν τον πρόεδρο Τραμπ οι Δημοκρατικοί;
Ναι. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 με βαριές κατηγορίες που θα οδηγήσουν σε αρκετές παραπομπές. Ο Τραμπ δεν θα δεχθεί το πόρισμα – ότι συνήργησε με την Ρωσία για να υποκλαπούν επικοινωνίες στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και συντόνισε τη δημοσιοποίησή τους – γεγονός που θα εξοργίσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Ο Τραμπ θα παραπεμφθεί λόγω της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλη. Ομως στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 2/3, η διαδικασία θα σταματήσει.
Θα υπάρξει νέα οικονομική κρίση;
Οχι, εάν την ορίσουμε ως ανάγκη για διάσωση άνω του ενός χρηματοπιστωτικού διεθνούς ιδρύματος με παγκόσμια επιρροή. Ομως θα δούμε περιόδους αναταραχής στις αγορές και σε εθνικές οικονομίες. Ενας λόγος αισιοδοξίας είναι ότι οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι πιο ισορροπημένοι σε σύγκριση με το 2008. Λόγοι απαισιοδοξίας είναι ότι τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και τα χρέη πολύ υψηλά. Ευάλωτες παραμένουν οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, της Κίνας, της Βρετανίας (λόγω Brexit) και της Ιταλίας.