Κινητικότητα αλλά και αισιοδοξία στις Βρυξέλλες μετά τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ και λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit
Περισσότερο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες (με κύριο θέμα τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. μετά το Brexit), μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ισπανίας και της Ε.E. για το Γιβραλτάρ, κάτι που θα επιτρέψει στους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου θα θέσουν επί τάπητος τη συμφωνία για το Brexit.
Η συμφωνία για το Γιβραλτάρ
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από την απειλή του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για βέτο.
«Σε τηλεφωνική επικοινωνία μόλις τώρα ο Ντόναλτ Τουσκκαι ο Σάντσεθ κατέληξαν σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε η εν λόγω πηγή.
Η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Ισπανία, ώστε να συζητηθεί το μέλλον του Γιβραλτάρ.
Έντονη κινητικότητα στις Βρυξέλλες
Η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, είναι εντονότατη, με την Τερέζα Μέι να έχει προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αργότερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Στις δημοσκοπήσεις πάντως η συμφωνία για το Brexit βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η επάνοδος από πλευράς του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σε ένα ζήτημα που έχει διευθετηθεί, υπαγορεύεται από εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες εν όψει των περιφερειακών εκλογών στην Ανδαλουσία.
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της στο in.gr η Μαρία Καστρισιανάκη (Λονδίνο), παρόλο που η έγκριση των δύο κειμένων προς ψήφιση στην Σύνοδο Κορυφής δεν απαιτεί ομοφωνία αλλά πλειοψηφία, οι Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν να δυσαρεστήσουν την τέταρτη σε μέγεθος χώρα της Ευρώπης.
Αν οι 27 εγκρίνουν την συμφωνία αποχώρησης και την διακήρυξη για το εμπορικό καθεστώς και την άμυνα, η επομένη ημέρα εγκαινιάζει την δυσκολότερη περίοδο τριών εβδομάδων για την βρετανίδα Πρωθυπουργό, έως την ψήφιση των δύο κειμένων από τη Βουλή.
Σε συνέντευξη της στο BBC, η Τερέζα Μέι ανήγγειλε πανεθνική εκστρατεία πειθούς. «Δεν είναι μόνο οι βουλευτές, είναι πρωτίστως οι πολίτες. Θα εξηγήσω τα βασικά για την μελλοντική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι η μόνη που υπάρχει στο τραπέζι.
Είναι η μόνη που εγγυάται ότι η αποχώρηση δεν θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους. Προκαλώ τους φωνασκούντες και απειλούντες να μας δείξουν το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο. Δεν το έχουν καν επειδή δεν υπάρχει. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να μην υπάρξει συμφωνία».
Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGove εξακολουθεί να δείχνει τη συμφωνία να μειοψηφεί μεν αλλά να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Είναι επομένως μακρύς ο δρόμος για την Τερέζα Μέι που όμως δείχνει απίστευτες αντοχές, κάτι που της αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί της αντίπαλοι.
Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής
Την Κυριακή, οι «27» συναντώνταιγια να εγκρίνουν το προσύμφωνο για το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή για να λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου, που ξεκινούν στις 10:30 το πρωί.
Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία Ισπανίας και Βρετανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.
«Αύριο θα συστήσω την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Τουλάχιστον, όμως, σε αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης» συμπλήρωσε.