Η Αλβανία «μητέρα» του trafficking στην Ευρώπη

«Η Μπεζάνα ήταν είκοσι περίπου ετών και ανύπαντρη όταν έμεινε έγκυος, και για την οικογένειά της αυτό ήταν μεγάλη ατίμωση. Η μητέρα της και ο αδερφός της τη χτύπησαν στην κοιλιά για να χάσει το μωρό. Αφού δραπέτευσε από το σπίτι και έμεινε στον δρόμο, μία από τις συμμορίες την εντόπισε και την εξώθησε στην πορνεία. Πρώτα πέρασε αρκετούς μήνες στην Ευρώπη και κατέληξε να εργάζεται ως ιερόδουλη στη Μεγάλη Βρετανία. Απλήρωτη για ενάμιση χρόνο.»

Ο Νταν Γουάιτχεντ, ανταποκριτής του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News, συναντήθηκε με 15 θύματα σε ένα καταφύγιο στην Αυλώνα, η οποία παραμένει το κέντρο ενός μεγάλου δικτύου διακίνησης ανθρώπων. Οι ιστορίες τους είναι βγαλμένες από εφιάλτη.

Σε όλες τις ευρωπαικές χώρες

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Εγκλημάτων (NCA) της Μεγάλης Βρετανίας, ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν θύματα trafficking και αναφέρθηκαν στις βρετανικές αρχές ανήλθε στους  5.145 μεταξύ 2016 και 2017. Τα περισσότερα από τα θύματα προέρχονται από την Αλβανία και διακινούνται μέσα από ένα δίκτυο εγκληματικών συμμοριών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τις κλειδώνουν, τις χτυπούν και τις βιάζουν κατ’ επανάληψη, ακόμη κι αν είναι έγκυοι. Τις περισσότερες τις έχουν εντοπίσει στον δρόμο. Εκεί που ζουν και ζητιανεύουν. Είναι γυναίκες που υπήρξαν θύματα βιασμού ακόμη και από μέλη της οικογένειάς τους, γυναίκες που έψαχναν μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή, που έχασαν τα πάντα και τελικά έπεσαν στα δίχτυα αλβανών κακοποιών.

Μερικές μπορεί να είναι και ανήλικες και οι περισσότερες καταλήγουν να εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ, επί το πλείστον σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 35% το διάστημα ΄16-’17 του αριθμού των θυμάτων trafficking.

«Συνέβη την ίδια μόλις μέρα που φθάσαμε στο σπίτι. Ο υπεύθυνος μου είπε τι θα κάνω και με κλείδωσε στο σπίτι. Με απείλησε πως αν δεν τον υπακούσω ή αν προσπαθήσω να δραπετεύσω, εγώ και το μωρό κινδυνεύουμε», είπε η Μπαζάνα στον Νατν Γουάτχνετ.Η ίδια κατάφερε να ξεφύγει, όχι όμως άλλες κοπέλες που κατέληξαν να «πωλούνται» από σπείρα σε σπείρα, ξανά και ξανά σε όλη την Ευρώπη.

Πολυ-εγκληματίες

Ο αναπληρωτής διευθυντής της NCA, Τομ Ντόουνταλ, τονίζει ότι οι ομάδες αυτές είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου. «Πρόκειται για πολυ-εγκληματίες» οι οποίοι όχι μόνο εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ανθρώπων, αλλά και σε άλλες παράνομες δουλειές, όπως είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση πυροβόλων όπλων, ενώ συχνά συμμετέχουν σε βίαια και σοβαρά οργανωμένα εγκλήματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι νεαρές έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά μέσα στο σπίτι τους, φεύγουν με τον πρώτο άνδρα που θα τις προσεγγίσει και θα τους «πουλήσει» έρωτα, ενώ τους υπόσχεται μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Μια γυναίκα που μιλά στην κάμερα με κρυμμένο πρόσωπο διηγείται: «Ημουν ιδιοκτησία του… έφερνε πολλούς άνδρες στο σπίτι, δεν ξέρω ποιοι ήταν, ήμουν παγιδευμένη. Οι περισσότεροι ήταν σαν ζώα που ήθελαν απλά να ικανοποιηθούν».
Περίπου τα μισά από τα θύματα που διακινούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάζονται να εργαστούν στη βιομηχανία του σεξ. Το άλλα μισά αντιμετωπίζουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Πληρώνονται με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα και εργάζονται σε μέρη που μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί, όπως μπαρ, ή πλυντήρια αυτοκινήτων.

Στα social media

Αλλες φορές, νέες φτωχές γυναίκες στην Αλβανία γίνονται στόχος των συμμοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εγκληματίες φτιάχνουν ψεύτικους λογαριασμούς, ζητώντας για παράδειγμα σερβιτόρες ή κομμώτριες για θέσεις που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Οταν συνειδητοποιήσουν την παγίδα που έχουν πέσει, είναι πλέον αργά.

Εξαγοράζουν τους πάντες

Ερευνες αναφέρουν ότι όχι μόνο η φτώχεια αλλά και η διαφθορά τροφοδοτούν το πρόβλημα. Είναι γνωστό πως στη φτωχή βαλκανική χώρα οι εγκληματίες εξαγοράζουν δικαστές και αστυνομικούς, εμποδίζοντας να καταπολεμηθεί το θλιβερό φαινόμενο. Η Ροβένα Βόντα, υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, παραδέχεται ότι η διαφθορά είναι μεγάλη και επιμένει ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχώς ελέγχους σε δικαστές και αστυνομικούς. Ομως στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα είναι τρομοκρατημένα και φοβούνται να μιλήσουν, θέτοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Τα θύματα μπορούν να μας εμπιστευθούν, μπορούν να εμπιστευθούν τους αλβανικούς θεσμούς, είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όλους, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστούν. Σας παρακαλούμε δείξτε μας εμπιστοσύνη» αναφέρει η υπουργός.