Ένα βήμα στην εποχή των παγετώνων: μια ξενάγηση στη παγωμένη σπηλιά της Ισλανδίας - σε εικόνες

Τον Μάιο του 2014 άρχισαν οι εργασίες για την αξιοποίηση της πρώτης σπηλιάς από παγετό του κόσμου στις δυτικές πλαγιές του Langjokull της Ισλανδίας. Οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη και το σπήλαιο αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο – αλλά ιδού μια πρόγευση για το πώς φιλοδοξούν οι Ισλανδοί να διαμορφωθεί το τουριστικό αξιοθέατο.

Πέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα από πάγο έχουν ανασκαφεί για την δημιουργία σήραγγας διαμέτρου τριών μέτρων. Για να επισκεφθεί κανείς τους χώρους αυτούς που προκαλούν δέος θα χρειαστεί περίπου μία ώρα, με την βοήθεια έμπειρου οδηγού που έχει προσλάβει η εταιρεία διαχείρισης.

Όλες οι φωτογραφίες: Roman Gerasymenko

2

Το ταξίδι προς το σπήλαιο του πάγου αρχίζει 140 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά του Ρέικιαβικ, στην απομακρυσμένη κοιλάδα Kaldidalur, στο νότιο άκρο της Langjokull. Η ανάβαση με το σκάφος, ένα Ice Explorer, φτάνει στα 1.260 μ, απ ‘όπου, σε μέρα με καθαρό ορίζοντα, μπορείτε να δείτε το λαμπερό κάλυμμα πάγου να φθίνει στην κοιλάδα, το μαγευτικό τοπίο των Borgarfjöður αλλά και πιο μακρινά τοπία.

3

Ο οκτάτροχος Explorer είναι ένα από τα δύο οχήματα του ΝΑΤΟ που κατασκευάζονται, διαμορφωμένα και εξοπλισμένα για την πλοήγηση στους παγετώνες. Κάθε ένα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 40 επιβάτες στο ταξίδι 5 χιλιομέτρων μέσα στο σπήλαιο από πάγο.

4

Ο έμπειρος οδηγός του Ice Explorer, Arngrímur Hermannsson, οδηγεί στον παγετό με ακρίβεια.

5

Μόλις ολοκληρωθούν, οι δύο κύριες σήραγγες θα συγχωνεύονται για να σχηματίσουν ένα ενιαίο 400μ μήκους κυκλικό διάδρομο, ο οποίος θα βρίσκεται σε βάθος 30 μέτων. Επιπλέον, ένας μικρός αριθμός θαλάμων κατά μήκος της σήραγγας θα έχουν επιπλέον χώρο για εκπαιδευτικές εκθέσεις και για παροχή πληροφοριών σχετικά με την επιστήμη των παγετώνων και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

6

Ο θάλαμος αυτός μετατρέπεται σε ένα παρεκκλήσι όπου θα δίνεται η ευκαιρία στα ζευγάρια να παντρευτούν μέσα στις παγωμένες σφαίρες ενός παγετώνα.

7

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι εργάτες ήρθαν αντιμέτωποι σε μια θεαματική ρωγμή παγετώνων. Το φαρδύ άνοιγμα μήκους πέντε μέτρων φτάνει σε βάθος εκατοντάδων μέτρων με αμέτρητους σταλακτίτες να κρέμονται από τους τοίχους και την οροφή. Το συνεργείο προσπαθεί διαχειριστεί το απροσδόκητο εμπόδιο με το χτίσιμο μιας ασφαλούς γέφυρας για τους επισκέπτες.

Τα υπάρχοντα φώτα είναι μια προσωρινή λύση, ενώ οι μηχανικοί δημιουργούν ένα εκτεταμένο κρυφό φωτισμό με LED, για να φωτίσει τα ποικίλα στρώματα του παγετώνα. Ένα στρώμα ισούται με περίπου την αξία ενός έτους πεπιεσμένου πάγου – όπως η σήραγγα κατεβαίνει ο πάγος μεγαλώνει και οι αποχρώσεις του μπλε βαθαίνουν.