Παρά την αναμφισβήτητη γοητεία της, η παγκοσμίως διάσημη «Μπιτ Μονμάρτρ» (Λόφος της Μονμάρτρης) απειλείται από την επικράτηση του μαζικού τουρισμού.
Ακόμη και ιστορικές επιχειρήσεις, όπως το καμπαρέ Lapin Agile, «στέκι» μεγάλων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ και ο Πάμπλο Πικάσο, οι οποίοι αντάλλασσαν έργα τους για ένα πιάτο φαΐ, αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. «Είμαστε το τελευταίο παραδοσιακό καμπαρέ. Είμαι 90 ετών και δεν το βάζω κάτω», λέει ο ιδιοκτήτης Ιβ Ματιέ, μιλώντας σε γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Πέρα από ζωγράφους, το Lapin Agile άνοιξε τον δρόμο στα μεγαλύτερα ονόματα της γαλλικής μουσικής, όπως ο Λεό Φερέ, ο Ζορζ Μπρασένς και ο Σαρλ Αζναβούρ.
«Έχουμε γίνει Ντίσνειλαντ»
Οι σημερινοί απότομοι δρόμοι του λόφου, όμως, έχουν καταληφθεί από το κύμα του μαζικού τουρισμού, με τον τοπικό δήμο να ορίζει με ακρίβεια το εμβαδόν τραπεζοκαθισμάτων και τον χώρο που μπορούν να καταλαμβάνουν οι πλανόδιοι ζωγράφοι. Στην πλατεία του Τερτρ, λίγα μέτρα πριν από τη βασιλική της Σακρ Κερ, 12 εκατομμύρια τουρίστες διέρχονται κάθε χρόνο από τα σοκάκια για να απολαύσουν την πανοραμική θέα στην Πόλη του Φωτός. «Η πλατεία τείνει να μετατραπεί σε Ντίσνεϊλαντ», λέει ο Αλέν Κοκάρ, αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Μονμάρτρης», που ιδρύθηκε το 1921 για να αντιταχθεί στην αστική ανάπλαση της ιστορικής περιοχής.
Η αδηφάγος ζήτηση στέγης έχει αποκλείσει από τη συνοικία τους παραδοσιακούς καταστηματάρχες, με το ιδρυθέν το 1927 φαρμακείο του Φρεντερίκ Λου να είναι το μόνο που απέμεινε. «Ο κρεοπώλης έκλεισε, όπως και ο φούρνος. Μόνο τα καταστήματα τουριστικών ειδών μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια», λέει ο φαρμακοποιός.
Η συνοικία υπήρξε κάποτε καταφύγιο άκληρων καλλιτεχνών, ενώ σήμερα η εκτίναξη της αξίας της στέγης έχει καταστήσει τη Μονμάρτρη απλησίαστη για τους κοινούς θνητούς, με τα διαμερίσματα να κοστίζουν τουλάχιστον 15.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Τα ηλεκτρικά ταξί
Η παγκοσμιοποίηση, όμως, έχει και θετικές επιπτώσεις, όπως φαίνεται από την άφιξη ηλεκτρικών ταξί, με τη μορφή των εμβληματικών black cab του Λονδίνου, στους δρόμους του Παρισιού.
Η κινεζικής ιδιοκτησίας London Electric Vehicle Company εγκαινίασε την παρουσία της στο Παρίσι, έχοντας ήδη εγκατασταθεί στο Οσλο, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο και στο Αμστερνταμ. Τα πρώτα ηλεκτρικά μαύρα ταξί αναμένεται να φιλοξενήσουν τους Παριζιάνους πελάτες, τους πρώτους μήνες του 2019, μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων διαπραγματεύσεων με τον δήμο.
«Δεδομένων των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το Παρίσι με την ατμοσφαιρική ρύπανση, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη δυνατότητα που προσφέρουμε σε οδηγούς και επιβάτες να επιλέξουν εναλλακτική λύση καθαρής μετακίνησης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της London Electric Vehicle Company, Κρις Γκάμπι.
Reuters-Έντυπη Καθημερινή