O "νέος παίκτης" στο παιχνίδι εξουσίας για το Σκοπιανό, σύμφωνα με το Politico

“Δεν είναι μόνο η Ρωσία εναντίον της Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι” σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico στα Σκόπια

Για έναν «νέο παίκτη» πέραν του «συνήθους υπόπτου», την Ρωσία, στο παιχνίδι εξουσίας στην ΠΓΔΜ κάνει λόγο το Politico, παραμονές του κρίσιμου δημοψηφίσματος το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την Κίνα, που τρέφει φιλοδοξίες για την επέκταση του νέου Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού που ελέγχει στην Ελλάδα.

Ο ανταποκριτής του Politico Bruno Macaes δεν παραλείπει, φυσικά, να παρουσιάσει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα η έκβαση του δημοψηφίσματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειώνει το ρόλο που παίζει στην καμπάνια ενόψει της 30ης Σεπτεμβρίου το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» του Γιάνκο Μπάτσεφ -συνεργάτη του Αλεξάντερ Ντούγκιν«του Ρώσου φιλοσόφου και προπαγανδιστή γνωστού για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη» αλλά και ότι η απώλεια της ΠΓΔΜ για τη Ρωσία μετά από εκείνη του Μαυροβουνίου «θα φαινόταν σαν απροσεξία» στη Μόσχα.

Παράλληλα παρουσιάζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ως «φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Υπό την καθοδήγηση του “μυθικού” Όλεγκ Σέρμπακ, συμμαθητή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβεία ανέπτυξε έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπίας που επισήμως διαθέτει πέντε αξιωματικούς, εκ των οποίων ο ένας ειδικεύεται στα ενεργειακά και δύο μιλούν τέλεια Αλβανικά και είναι επικεφαλής των επαφών με την μειονότητα τους στη χώρα».

Η ΠΓΔΜ πεδίο μάχης μεταξύ Δύσης και… Κίνας

Το άρθρο, ωστόσο, στέκεται σ’εναν άλλο, μεγάλο παίκτη, στον οποίο αναφέρθηκε ο εθνικιστής πολιτικός Λιούπτσο Παλέφσκι: «Η Μακεδονία είναι πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά είναι η Δύση. Κι από την άλλη… η Κίνα». Όπως είπε στον ανταποκριτή του Politico o Παλέφσκι, «η Ρωσία είναι μόνον μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα» εξηγώντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το νέο δρόμο του Μεταξιού κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον δρόμο «είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια».

Οι Κινέζοι, εξηγεί, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια, ισχυρίζεται.

Ο Παλέφσκι ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του, υποδαυλίζοντας τα πάθη με την αλλαγή του ονόματος για να εμποδίσει ή να διαταράξει τα κινεζικά σχέδια, αφού αν η ΠΓΔΜ πέσει σε χάος (ή ένταχθεί στο ΝΑΤΟ) «η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, επειδή ο δρόμος μπορεί να περάσει μόνον μέσω τριών χωρών και οι δύο -Αλβανία και Βουλγαρία- είναι στο ΝΑΤΟ.

Ο Παλέφσκι λέει ότι οι Κινέζοι πρέπει να στηρίξουν το νέο κόμμα που ιδρύει, «ένα εθνικιστικό κόμμα υπέρ της πολυπολικής παγκοσμιοποίησης».

Ωστόσο, ένας πράκτορας ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια, είπε στον ανταποκριτή του Politico ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλακούν με κάποιον όπως ο Παλέφσκι». Και δήλωσε λιγότερο αισιόδοξος από τους πολιτικούς προϊσταμένους του για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, ενισχύει την οικονομική της επιρροή» στα Σκόπια, «ενώ η Ρωσία έχει μόνον έναν περιορισμένο στόχο κατά νου: να μην σταματήσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο δυτικό κλαμπ, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει, όταν γίνει μέλος. Καθώς τα Σκόπια κινούνται προς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να ρίξουν κι άλλη άμμο στη μηχανή της Δύσης».

Δείτε το επίμαχο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Politico.eu

 

Πηγή: economico.gr