Ρωσία: Φωτιά σε μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες

Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ρωσίας, του Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης στις Κοινωνικές Επιστήμες (INION), έπιασε φωτιά το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο εκτιμάται πως η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλο το κτίριο και οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως έχουν καταστραφεί πάνω από ένα εκατομμύριο ιστορικά ντοκουμέντα.

Η πυρκαγιά, κατέστρεψε τo εκτάσεως 2.000 τετραγωνικών μέτρων Ινστιτούτο Επιστημονικών πληροφοριών των Κοινωνικών επιστημών (INION) στη Μόσχα, το οποίο ιδρύθηκε το 1918 και όπου φυλάσσονται 10 εκατομμύρια ντοκουμέντα, με κάποια από αυτά να χρονολογούνται ακόμη και στο 16ο αιώνα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε: “Είναι τεράστια επιστημονική απώλεια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή του είδους στον κόσμο, ίσως εφάμιλλη της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στις ΗΠΑ. Εδώ υπήρχαν ντοκουμέντα που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού. Αυτό που συνέβη θυμίζει το Τσέρνομπιλ”.

Η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από το νερό που χρησιμοποιήθηκε κατά την επέμβαση των 200 πυροσβεστών που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, αλλά και από το γεγονός ότι κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου.

Το INION είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Η συλλογή του αποτελείται από 14,2 εκατ αρχαία κείμενα, καθώς και σύγχρονα κείμενα σε γλώσσες της Ανατολικής Ευρώπης και τη ρωσική, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων  εκδόσεων, 400 ετών.