Το βραβείο του "Ευρωπαίου Πολίτη 2014" σε Τουρκοκύπρια και Ελληνοκύπριο

Η ανάγκη να γίνει πράξη από όλους η ειρηνική συμβίωση, η αλληλοκατανόηση, αλλά και η ενεργός δράση για την προώθηση της προσέγγισης των δυο κοινοτήτων της Κύπρου αναδείχθηκε στην τελετή απονομής του Βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης 2014» στην τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ και στον ελληνοκύπριο ποιητή Μιχάλη Χριστοφίδη.

Οι δυο Κύπριοι νικητές του Βραβείου προτάθηκαν από τους ευρωβουλευτές, Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE) και Νεοκλή Συλικιώτη (GUE) και επιλέγηκαν από την Επιτροπή, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς. Οι δυο Κύπριοι νικητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τους νικητές από όλες τις χώρες- μέλη της Ένωσης.

Η Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ με τη διερευνητική δημοσιογραφία της έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του θέματος των αγνουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στην παροχή πληροφοριών στην Επιτροπή, που διεξάγει εκταφές, ταυτοποιήσεις και παραδόσεις λειψάνων αγνουμένων στους οικείους τους.

Ο ποιητής Μιχάλης Χριστοφίδης προωθεί με το έργο του την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ