ΕΕ: Προς εξάμηνη παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία

Κατά έξι μήνες πρόκειται να παρατείνει την ισχύ των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το το προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

Οι διπλωματικές πιέσεις στη Μόσχα αυξάνονται με το προσχέδιο να αναφέρει ότι “το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο πεδίο και θα δράσει αναλόγως. Το Συμβούλιο ζητεί να γίνει επιπλέον προπαρασκευαστική δουλειά από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ για την ανάληψη οποιασδήποτε κατάλληλης ενέργειας, κυρίως για επιπλέον περιοριστικά μέτρα”.

“Με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών συμφωνεί να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα εναντίον προσώπων και οντοτήτων που απειλούν ή υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, τα οποία υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και έκτοτε έχουν ενημερωθεί, ως τον Σεπτέμβριο του 2015”, αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης.

“Επιπλέον ζητεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν μια πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο νέων προσώπων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.