Η "συνάντηση" δύο μεγάλων: Οι στάχτες του Στίβεν Χόκινγκ στο διάστημα, υπό τους ήχους του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Τρεις μήνες πριν, στις 14 Μαρτίου η ανθρωπότητα αποχαιρέτισε συγκινημένη αλλά παράλληλα ευγνωμονούσα την πιο εμβληματική μορφή της αστροφυσικής στα παγκόσμια χρονικά. Τον άνθρωπο που συνδύασε την ευφυΐα με την μαχητικότητα για την ίδια τη ζωή, δημιουργώντας τον πιο εκρηκτικό συνδυασμό. Εκείνον, που τον ανήγαγε σε έναν θρύλο που δεν πρόκειται να ξαναπεράσει από ετούτον τον πλανήτη.
Ο Στίβεν Χόκινγκ ετάφη μισό μήνα μετά τον θάνατό του, σε μια ιδιωτική τελετή στο Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας. Το ημερολόγιο έγραφε 31/3/2018, μία ημέρα που δάκρυσε ολόκληρος ο πλανήτης.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αύριο, 15 Ιουνίου, μιας και στις 12:00 τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή ταφής του Στίβεν Χόκινγκ στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, καθώς οι στάχτες του θα τοποθετηθούν ανάμεσα σε δύο άλλους γίγαντες της επιστήμης, σε εκείνες του Νεύτωνα και του Δαρβίνου.
Το πιο συγκινητικό κομμάτι όμως της τελετής θα είναι το ακόλουθο, μιας και όπως έγινε γνωστό, ο δικός μας κορυφαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέγραψε τη μουσική για την ταφή του Στίβεν Χόκινγκ, η οποία θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και θα μεταδοθεί στο διάστημα από τις κεραίες της ESA.
Επιλεγμένα λόγια του διάσημου Βρετανού κοσμολόγου θα μεταδοθούν στο διάστημα προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης μαύρης τρύπας, με συνοδεία μουσικής του Έλληνα συνθέτη. Μία μουσική αλλιώτικη από τις άλλες, ένα «μήνυμα ειρήνης και ελπίδας, για την ενότητα και την ανάγκη μας να ζούμε μαζί με αρμονία σε αυτόν τον πλανήτη» όπως σημειώνει η οικογένεια του Χόκινγκ.
Ειδικότερα, το “μουσικό αυτό ταξίδι” θα έχει προορισμό τη μαύρη τρύπα 1A 0620-00, που βρίσκεται σε ένα διπλό σύστημα μαζί με ένα μικρό άστρο.
Σύμφωνα με την κόρη του Χόκινγκ, Λούσι, είναι «μία όμορφη και συμβολική χειρονομία, που δημιουργεί έναν δεσμό ανάμεσα στην παρουσία του πατέρα σε αυτόν τον πλανήτη, στην επιθυμία του να πάει στο διάστημα και στην εξερεύνηση του σύμπαντος στο μυαλό του».
Ένα CD με τη μουσική και τα λόγια -προσφορά από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου- θα δοθεί σε όλους όσους παρευρεθούν στην αυριανή τελετή, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 1.000 άνθρωποι, επώνυμοι και μη, έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος αρκετό καιρό πριν.