Ιταλία: Τον Τζιουζέπε Κόντε προτείνουν για πρωθυπουργό Πέντε Αστέρια - Λέγκα

Ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε είναι η πρόταση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

«O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και τη μείωση των φόρων.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική», κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκα.

Ο Κόντε, ο οποίος προβαλλόταν ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού από τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα γνωστός στην ιταλική κοινή γνώμη, ούτε και διαθέτει εμπειρία στην πολιτική.

Αν λάβει την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεγάλων φοροελαφρύνσεων, αύξησης των δημοσίων δαπανών, αλλά και μερικής κατάργησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι θα έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο 54χρονος Κόντε κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας και είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία, ενώ διατηρεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Φέρεται να συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ ο αρχηγός του Κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο τον προόριζε για υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.