Αν παραβλέψουμε για λίγο την, χολιγουντιανών διαστάσεων, πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην αμερικανική πρωτεύουσα από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος διόλου ασήμαντα είναι.
Ο εμπορικό πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου επισκιάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες προκαλώντας κραδασμούς στις αγορές. Τα εκατέρωθεν πυρά που ανταλλάσσουν οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες μπορεί να αιφνιδίασαν τους αναλυτές, προβληματίζουν ωστόσο στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διεθνή κοινότητα, που ανησυχεί για ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως ορθά είχε άλλωστε δηλώσει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, προ μηνός, “είναι διαφορετικό ο εμπορικός πόλεμος να περιοριστεί στον χάλυβα και το αλουμίνιο και εντελώς διαφορετικό να μιλά κανείς για εκατοντάδες και χιλιάδες άλλα προϊόντα”.
Μία θετική ωστόσο εξέλιξη έρχεται από τον Λευκό Οίκο, καθότι ο Πρόεδρος Τραμπ, σε χθεσινή παρέμβασή του, ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα στείλει μερικούς από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του στην Κίνα, για την προώθηση των συνομιλιών για το φλέγον ζήτημα. Μεταξύ των απεσταλμένων του θα είναι και ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, καθώς και ο Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.
Η σχετική ανακοίνωση συνοδεύτηκε από την αισιοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε το ταξίδι “πολύ καλή ευκαιρία για πραγματοποίηση συμφωνίας”.
Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και τον αντίλογο, τονίζοντας ότι χωρίς συμφωνία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πιέσει για τους προγραμματισμένους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 150 δισ. δολαρίων.
Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, θα απαντήσει με κυρώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως η σόγια, τα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη.
Πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία του ταξιδιού, καθώς και για τα ονόματα των Κινέζων αξιωματούχων, τους οποίους θα συναντήσει η αμερικανική αποστολή, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Σύμφωνα με τον επίσης αισιόδοξο Μνούχιν, “ένα ταξίδι στην Κίνα βρισκόταν ήδη υπό εξέταση”, ενώ η κινέζικη κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά της ότι χαιρετίζει την “προθυμία της Ουάσιγκτον να διεξαγάγει διμερείς εμπορικές συνομιλίες”.